1. <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>
  Dismiss Notice

DVB-T odašiljanje u HDTV kvaliteti

Rasprava u 'Digitalna -DVB-T & DVBT-2 Televizija' pokrenuta od Zorro, 24. Kolovoz 2008..

 1. Zorro

  Zorro Administrator

  Pridružen(a):
  13. Srpanj 2007.
  Poruka:
  8,798
  Lajkova:
  1,203
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Kalypso
  HDTV – Televizija visoke kvalitete (High Definition Television - HDTV) je tehnologija kojom se odašilju televizijski signali u rezoluciji slike višoj od televizije standardne kvalitete (Standard Definiton Television – SDTV, 625 linija, 50 Hz).

  Televizija visoke kvalitete (HDTV) je poboljšana varijanta digitalne televizije, koja nudi sliku i zvuk znatno više kvalitete nego kod sadašnje analogne televizije. U stvari, po kvaliteti je bliža kinemato¬grafskoj slici nego onome na što smo navikli kod televizije.

  Slika visoke kvalitete je naročito pogodna za TV prijamnike s velikim zaslonom.

  HDTV daje oštriju sliku nego SDTV zbog toga što ima veći broj linija i elemenata slike na zaslonu, čime se postiže da slika izgleda oštrija i detaljnija. Međutim, na doživljaj „kvalitete“, kako ga vidi gledatelj, utječu i drugi čimbenici osim oštrine, kao što su:

  • svjetlina i kontrast zaslona,

  • prikaz boja,

  • vrsta programa,

  • veličina zaslona i udaljenost gledatelja od zaslona,

  • kvaliteta pratećeg zvuka,

  • kvaliteta prijama

  U Hrvatskoj se za DVB-T emitiranje TV programa u u visokoj kvaliteti (HDTV) koristi sustav MPEG-4.

  Hrvatska radiotelevizija je u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o. 28.03.2007 g. krenula u probno emitiranje TV programa u HDTV formatu.
  Emitirao se testni program HRT-HD u punom HD formatu (1920x1080). Test se emitirao s HRT doma (Prisavlje) na CH26 (514MHz, CR 2/3, GI 1/ i moguće ga je bilo pratiti samo na području grada Zagreba. Danas već postoji mreža DVB-T odašiljača koji emitiraju TV program visoke kvalitete (HDTV).

  Tijekom Europskoga nogometnog prvenstva 2008 gledatelji HRT-a mogli su primati i gledati sve utakmice koje su se emitirale uživo, u visokoj kvaliteti (HDTV ) u formatu 16:9 putem mreže digitalnih zemaljskih odašiljača koji emitiraju HD signal.

  Ostalo vrijeme se putem tih istih odašiljača odašiljao redoviti program HTV 2 u digitalnoj tehnici, ali u standardnoj kvaliteti (SD) u formatu 4:3.

  Da bi se pratio TV program u visokoj kvaliteti (HDTV), potrebno je imati TV prijamnik (LCD ili Plasma), koji je Full HD ili HD ready i koji ima ugrađen MPEG-4 DVB-T prijamnik(dekoder).

  U slučaju da TV prijamnik nema ugrađen MPEG-4 DVB-T prijamnik (dekoder), potrebno je dodatno kupiti i priključiti digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava prijam MPEG-4 signala. Taj zasebni uređaj treba priključiti na TV prijamnik putem HDMI ili DVI kabela.

  DVB-T prijamnik(dekoder) koji omogućava prijam MPEG-4 signala može, osim programa u HD kvaliteti, omogućavati i prijam TV programa koji se odašilju kao MPEG-2 signal, a koji su standardne kvalitete (SD).

  Većina TV prijamnika, koji se sada mogu nabaviti na našem tržištu, a nose oznaku “Full HD” ili “HD ready” imaju u sebi ugrađen DVB-T prijamnik (dekoder) za prijam signala MPEG-2 i omogućavaju prijam programa samo u standardnoj (SD) kvaliteti.

  S pomoću tih prijamnika-dekodera (MPEG-2) nije moguć prijam programa u HDTV tehnici te se na TV prijamniku čuje samo pripadajući ton HDTV programa.


  POPIS DVB-T ODAŠILJAČA KOJI EMITIRAJU TV PROGRAM VISOKE KVALITETE ( HDTV)
  Lokacije i parametri DVB-T HDTV odašiljača i pretvarača

  Objekt
  Kanal
  Frekvencija odašiljanja [MHz]
  Polarizacija

  Zagreb, HRT dom
  56
  754
  H

  Zagreb, Sveta Nedjelja
  56
  754
  H

  Zagreb, Sesvete
  56
  754
  H

  Rijeka, Veprinac
  36
  594
  H

  Rijeka, Pulac
  36
  594
  H

  Split, Marjan
  46
  674
  H

  Osijek, Hotel Osijek
  47
  682
  H
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 2. ivann

  ivann Clan

  Pridružen(a):
  17. Kolovoz 2008.
  Poruka:
  56
  Lajkova:
  24
  ][/IMG]

  Osim rezultatima gledanosti Nova TV se može pohvaliti i vrhunskim produkcijskim uvjetima, kao što će uskoro biti HD. Kada je započela s emitiranjem u studenom 2000. Nova TV postala je djelić hrvatske televizijske povijesti kao prva komercijalna TV kuća.

  Danas kada slavi svoj deseti rođendan ponosna je na sva svoja postignuća, koja velik dio svoje kvalitete mogu zahvaliti posljednjem kriku vrhunske HD tehnologije koju koristi.

  Produkcijski tim showa Supertalent uspješno je završio turneju po hrvatskim gradovima u potrazi za talentima, a kao garancija kvalitete video materijala su reportažna kola koja koriste vrhunsku HD tehnologiju. Prva hrvatska mobilna HD produkcijska kola koriste četiri 'Pipeline HD dual' sistema za snimanje video materijala s ToolsOnAir, Live:Cut te Just:in softverom koji omogućavaju istovremeno snimanje s više kamera na osam HD kanala.'Pipeline nam je prije svega omogućio brzo i učinkovito istovremeno snimanje s više kamera, a dodatna prednost je i njegov jednostavan operativni sustav. Direktan pristup visokokvalitetnim digitaliziranim materijalima, spremnima za montažu, koji nam omogućava, od izuzetne je važnosti za televizijsku produkciju zato što znatno ubrzava njen proces.', rekao je Miljenko Logožar direktor odjela tehnike na Novoj TV.

  'Pipeline HD dual' omogućava visoko učinkovito kodiranje nekoliko kanala videa visoke definicije u jednom kućištu uz ekonomičnu potrošnju energije. To ga čini idealnim u područjima s ograničenim prostorom i napajanjem poput reportažnih kola. Koristan je pri zahtjevnom snimanju s nekoliko kamera na udaljenim lokacijama poput sportskih utakmica ili udaljenih lokacija setova dramskih serija.

  'Nova TV bila je savršen izazov za Pipeline zbog potrebe za otpornim i podesivim HD snimačem koji bi dobro odgovarao mobilnom ambijentu reportažnih kola', rekla je Barbara DeHart potpredsjednica marketinga u Telestreamu, te dodala: 'Pipeline je taj izazov uspješno premostio time što je omogućio brzo i učinkovito snimanje sadržaja visoke rezolucije koji je direktno dostupan za montažu. Integracija ToolsOnAir softvera s Pipelineom bio je posljednji i ključni kotačić u moćnom sustavu koji u potpunosti iskorištava Pipelineovu brzinu i fleksibilnost.'

  Nova TV će nastaviti tehnološki prednjačiti hrvatskim televizijskim eterom. 'Kao najinovativnija televizijska postaja u Hrvatskoj, u svoju infrastrukturu nastavljamo implementirati visokokvalitetnu tehnologiju'. Rezultat je 'Supertalent', uhu i oku ugodan proizvod koji je publika prepoznala i zavoljela već u njegovoj prvoj sezoni emitiranja, a Nova TV nastavak priprema za jesen.
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 3. dexico46

  dexico46 Clan

  Pridružen(a):
  31. Ožujak 2009.
  Poruka:
  24
  Lajkova:
  4
  DIGITALNA TV U SRBIJI
  Gledanje kanala iz Srbije moguć je sa DVB-T2 resiverom ili TV koji ima DVB-T2 tjuner. Evo sa linka JP Emisiona tehnika spiska predajnika:
  1. Avala, kanal 28
  2. Beograd – Stojčino Brdo, kanal 28
  3. Crveni čot, kanal 30
  4. Tupižnica, kanal 31
  5. Crni vrh – Pirot, kanal 31
  6. Beograd – Kanarevo Brdo, kanal 32
  7. Maljen – Valjevo, kanal 32
  8. Goč, kanal 33
  9. Jastrebac, kanal 33
  10. Niš – Gorica, kanal 33
  11. Nova Varoš – Cvetnjak, kanal 34
  12. Crni vrh – Jagodina, kanal 38
  13. Prijepolje – Koševine, kanal 42
  14. Kopaonik – Gobelja, kanal 46
  15. Gučevo, kanal 52
  16. Beograd – Krnjača, kanal 54
  17. Bajina Bašta – Tara Osluša, kanal 56
  18. Ovčar, kanal 56
  19. Arilje – Klik, kanal 56
  20. Ivanjica – Božac, kanal 56
  21. Besna kobila, kanal 59
  22. Tornik, kanal 59
  23. Crveno selo – Subotica, kanal 47
  24. Vršački breg, kanal 54
  25. Gradac – Raška, kanal 47
  26. Šutenovačko brdo – Novi Pazar, kanal 64
  27. Priboj – Bić, kanal 66
  28. Valjevo – Pećina 42
  29. Užice – Zabučje, kanal 57

  Narednih nedelja, biće osposobljene za digitalno emitovanje i sledeće emisione stanice:

  1. Kikinda, kanal 67
  2. Rudnik – Veliki šturac, kanal 60
  3. Vranje – Sveti Ilija, kanal 59
  4. Prijepolje – Srijeteži, kanal 42
  5. Kragujevac, kanal 41
  6. Sjenica – Radišića brdo, kanal 34
  Osnovni kanali su:
  This content is protected
   
  pekist, veha, josip11 i 1 drugoj osobi se sviđa ovo.
 4. dexico46

  dexico46 Clan

  Pridružen(a):
  31. Ožujak 2009.
  Poruka:
  24
  Lajkova:
  4
  Podesećam one koji su imali problema sa gledanjem DVB-T2 signala iz Srbije da preskeniraju kanale, jer je emitovanje prešlo sa kanala 31 na kanal 30. Eksperimenti još uvek su u toku, svuda nema teleteksta a i EPG još nije proradio. Ali otom potom iak se brže kreće nego što je obećavano.
   
 5. dexico46

  dexico46 Clan

  Pridružen(a):
  31. Ožujak 2009.
  Poruka:
  24
  Lajkova:
  4
  Zaboravih link:
  This content is protected
   
 6. dexico46

  dexico46 Clan

  Pridružen(a):
  31. Ožujak 2009.
  Poruka:
  24
  Lajkova:
  4
  Trenutno DVB-T2 kanali sa Čota i Subotica-Sombor obuhvataju: RTS1, 2, RTS digital i RTSHD, zatim PINK, PRVA, HEPPY, B92, RTV1 I RTV2, TV MOST, SREMSKA TV, SANTOS TV i PANONIJA TV. EPG još nije proradio i ostale funkcije, ali će verovatno proraditi od dana gašenja analognog signala početkom maja 2015.
   
 7. dexico46

  dexico46 Clan

  Pridružen(a):
  31. Ožujak 2009.
  Poruka:
  24
  Lajkova:
  4
  Dodat je i TV Rubin. Sve se još doteruje jer se uskoro gasi analogni signal u regiji Subotica - Sombor - Apatin -Odžaci (to zbog suseda, da znaju).