1. <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>
  Dismiss Notice

Montaza satelitskog motora

Rasprava u 'Satelitska oprema' pokrenuta od beli1910, 14. Prosinac 2009..

 1. beli1910

  beli1910 Administrator

  Pridružen(a):
  21. Veljača 2009.
  Poruka:
  11,911
  Lajkova:
  14,315
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  Sat hobi
  Grad:
  Metlika-Slo
  This content is protected


  Evo postavicu vam jedan video,kako se postavlja motorizirani sistem,da imate barem malo uvida kako se to radi.
  Ipak ja osobno preporucujem da tanjur prije nasraufite na nosac motora,pa onda cjeli sistem podignete na nosac koji mora biti strogo pod 90 stupnjeva tja pravom kutu.
  Sve ovosi od mesta montaze tja mesta gde cete sistem postavit.

  [YOUTUBE]UKSHogCH3LU[/YOUTUBE]

  Kut motora ovisi od vase pozicije koju mozete provjeriti ovdje:
  Kod:
  http://www.dishpointer.com/
  Utipkajte ime grada gde se nalazite i dobit cete sve potrebne informacije sto se tice montaze motoriziranog sistema.
   
  Filip3f, viktorce, hasarijast i 2 ostalih se sviđa ovo.
 2. Ninovranje

  Ninovranje Clan

  Pridružen(a):
  11. Lipanj 2009.
  Poruka:
  11
  Lajkova:
  25
  Grad:
  Srbija, Vranje
  Kako montirati motor DiseqC 1.2 Uputstvo  Jedno od cestih pitanja satelitskih entuzijasta jeste i kako montirati motor Diseqc1.2 u kompletu sa satelitskom antenom. Postoji dosta komplikovanih i opsirnih objasnjenja koja dosta zbunjuju korisnike. Da biste to izbegli, ovde ce kratko i jasno biti objasnjen proces instaliranja pomenutog antenskog sistema.

  Da biste montirali motor morate imati sledecu opremu: satelitski prijemnik koji podrzava ovaj Diseqc standard,motor,vertikalni stub na koji cete montirati motor,koaksijalni kabl,F-konektore,scart kabl i po mogucnosti TV kojim biste pratili kvalitet slike.

  Pre postavljanja morate ucvrstiti nosac motora na zid,ogradu ili neki drugi predmet.Osnovno je da taj nosac mora biti pod uglom od 90 stepeni.Nakon toga sledi postavljanje antene na motor.Proverite da li se motor nalazi u nultom polozaju(skala sa podeocima).Najbolje ce biti ako antenu postavite da lezi vodoravno i da obezbedite pristup radi montiranja motora.Pre same montaze potrebno je podesiti elevaciju,tj nagib motora.Sa obe strane drzaca motora nalaze se skale(LATITUDE i ELEVATION).Podeok na strani LATITUDE trebalo bi da se poklapa(u stepenima) sa geografskom sirinom vaseg mesta.Kada ste to uradili,stegnite sva cetiri zavrtnja na motoru.Zatim sledi centriranje tanjira i motora.Motor se mora nalaziti tacno na sredini tanjira.Da biste bili sigurni da je u centru posluzite se metrom.Udaljenost od npr. desnog kraja tanjira do desne ivice motora mora biti jednaka istoj udaljenosti na levom kraju motora.Posle tacnog centriranja, stegnite zavrtnje na anteni i postavite motor zajedno sa antenom na nosac.Povezite LNB sa risiverom(najbolje sa nekim starim analognim), te usmeriteantenu zajedno sa motorom u pravcu satelita koji odgovara vasoj geografskoj sirini.Za podrucje bivse Yugoslavije to iznosi od 14 do 22 stepena.Kada uhvatite signal sa tog satelita stegnite antenu i ostaje vam samo da podesite elevaciju antene.Izaberite neki slabiji transponder sa tog satelita i pokusajte naci polozaj antene takav da dobijete sto cistiju sliku.Potom stegnite antenu i smatrajte da ste obavili najtezi deo posla.Ostaje vam samo da podesite risiver.Prespojte kabl sa LNB na motor, a izlaz sa motora na risiver.Ukoliko u blizini antene postoji zid ili neka druga prepreka potrebno je podesiti vrednost istocnog ili zapadnog limita, tj. krajnjeg polozaja antene.To je potrebno da biste izbegli ostecenje motora, mada vecina savremenih motora ima ugradjen i mehanicki limiter.Izaberite npr. opciju zapadnog limita.Pomocu levog dugmeta na daljinskom upravljacu vrsi se pomeranje antene do krajnje zapadne tacke.Kada ste dosli do tog polozaja,stanite i memorisite taj polozaj kao zapadni limit.Isto uradite i za istocni limit.Posle toga potrebno je podesiti pozicije za ostale satelite.U meniju izaberete drugi sateliti selektujete neku frekvenciju sa tog satelita.Pomicite antenu pritiskajuci desno dugme, sve dok ne dobijete najjaci signal.Memorisite tu poziciju.Isto uradite i za bilo koji drugi satelit.Osnovno je da znate da li se taj satelit nalazi levo ili desno od vaseg referentnog satelita.Ukoliko sa svakog satelita mozete primati signal, antena je dobro postavlje na.U suprotnom moracete da uradite korigovanje elevacije antene - ne motora.
   
  2 članova se sviđa ovo.
 3. Ninovranje

  Ninovranje Clan

  Pridružen(a):
  11. Lipanj 2009.
  Poruka:
  11
  Lajkova:
  25
  Grad:
  Srbija, Vranje
  Evo jos jedno detaljno objasnjenje za montazu motora sa slikama

  This content is protected


  Budući da gotovo svi današnji digitalni satelitski prijemnici a i određen broj analognih, podržava standard DiSEqC 1.2 koji omogucuje korištenje motora uz prijemnik, opisati ćemo Vam ukratko kako se ovaj motor montira i koristi.
  Da bi mogli montirati DiSEqC 1.2 motor morate imati sljedeće: satelitski prijemnik koji podržava ovaj DiSEqC standard, motor, mjesto za montažu, opremu i puno strpljenja pogotovo ako se montažom satelitske antene susrećete prvi put!

  Prije svega morate montirati odnosno učvrstiti nosac satelitske antene na zid ili neki drugi način - ako imate vrt, najbolje je da montirate stup te na njega satelitsku antenu. Na taj način će Vam ona biti uvijek na dohvat ruke za bilo kakve intervencije, a koji će sigurno biti.
  Prilikom montaže morate paziti da nosac antene bude u 100% vertikali što ćete provjeriti mjerenjem s libelom na sve četiri strane nosaca.
  Kada ste montirali nosac, slijedi montiranje motora. Motor na sebi ima vijke za montiranje na nosac. Ovisno o tipu DiSEqC 1.2 motora, postoje oni koji se montiraju s nosačem prema gore i oni koji se montiraju s nosačem prema dolje. U uputi svoga motora i iz samih slika brzo ćete shvatiti koji je Vaš tip motora i tako ga montirajte. Ni u kom slučaju ih ne montirajte obrnuto od predviđenog jer postoji opasnost od oštećenja motora a to će Vam samo donijeti dodatne troškove a i ode Vam garancija. Zato oprez!

  This content is protected


  Dakle na nosač antene montirajte motor. Prije same montaže trebate na motoru namjestiti elevaciju odnosno nagib motora. On se određuje prema položaju vašeg mjesta odnosno prema geografskoj širini. Motor s antenom treba montirati na nosac točno u pravcu sjever- jug, isto kao da montirate i običan polarmount ili horizont-to-horizont motor. Poslužite se kompasom ili suncem da točno namjestite pravac. Nakon što ste stavili motor u pravac, čvrsto pritegnite vijke da motor bude dobro pričvršćen na nosac. Takoder pazite da motor bude pričvršćen okomito i da nije nakrivljen. Ostala podešavanja se rade antenom.

  This content is protected


  Prije montaže motora oznaka mora biti na nuli.

  Slijedeće što Vas čeka je da montirate satelitsku antenu na motor, ako je niste montirali odmah na motor i sve skupa stavili na nosac. Antenu treba montirati tako da pravilno leži na nosaču na motoru jer će vam nepravilnosti samo zadati dodatne poteškoće. Pravcu je sjever-jug a oznake na motoru moraju se poklapati odnosno motor mora biti centriran. To znaci da oznaka 0 na motoru mora se poklapati sa smjerom sjever - jug odnosno mora biti u centru motora (vidi sliku).
  Antenu treba dobro učvrstiti da ne bi kasnije bilo pomaka za vrijeme kretanja motora.
  Nakon toga treba podesiti elevaciju odnosno nagib na anteni. To se određuje prema Eutelsat W2 na 16°E. Trebate podesiti nagib antene tako da dobijete sliku ili signal sa ovog satelita ukoliko koristite signal metar. Inače nije potrebno micati motor jer ako ste ga pravilno namjestili u pravac sjever-jug, a buduće da se taj pravac približno poklapa sa pozicijom Eutelsat na 16°E, kad dobijete sliku sa tog satelita možete smatrati da je posao obavljen jer su Vam sada svi sateliti dostupni. Kut nagiba antene se ne može odrediti već je on ovisan o anteni koju koristite.

  This content is protected


  Antena kod montiranja na motor mora biti u sredini.

  Kada ste to sve napravili sve je spremno za namještanje odnosno podešavanje pozicija.
  Da bi podesili antenu, prvo trebate spojiti koaksijalnim kabelom LNB sa motorom i zatim sa još jednim koaksijalnim kabelom spojite motor i prijemnik, ako to niste učinili odmah kad ste montirali motor i antenu na nosač.

  Postavljanje LNB na nosač

  Da bi mogli motorom okretati antenu i imati kvalitetnu sliku najprije morate podesiti cijeli sistem motor -antena u smjer sjever jug. To ćete najlakše napravit tako da ga usmjerite na satelit Eutelsat W2 na 16°E. Za to će Vam najbolje poslužiti mjerni instrument da bi mogli kontrolirati jačinu signala. Ako nemate mjerni instrument, poslužite se slikom i signal metrom u samom satelitskom prijemniku.
  Kada ste podesili motor, ne zaboravite čvrsto stegnuti vijke. Nakon toga možete krenuti u traženje satelitskih pozicija! Nakon toga trebate u izborniku prijemnika podesiti sve opcije da bi prijemnik mogao kontrolirati motor, a kod većine satelitskih prijemnika je to da jednostavno upalite motor na opciji Motor ili na opciji DiSEqC 1.2 pozicioner. Nakon toga prijemnik može kontrolirati motor i okretati ga u pravom smjeru.

  Ukoliko se Vaša satelitska antena odnosno motor nalaze na takvom mjestu koje im onemogućuje potpuno rotiranje (neke zapreke, drvo, kuca, ograda i slično), potrebno je da podesite vrijednosti limita za istok i zapad. To je potrebno da bi antena izbjegla prisutne prepreke.
  To se radi preko izbornika za podešavanje motora u samom digitalnom prijemniku. Tu ćete naći opcije za podešavanje istočnog i zapadnog limita. Podešavanje je jednostavno.

  Izaberite opciju za podešavanje npr. zapadnog limita. Sada pomičite antenu pomoću daljinskog na zapad i kada dođe do željne pozicije stanite i memorirajte tu poziciju. Ona je sada zapamćena kao zapadni limit. Isto učinite s istočnim limitom i to je to.
  Nakon toga podesite pozicije. Izaberite neki slobodni programa na nekom satelitu npr. Hotbird i sada pomičite antenu daljinskim upravljačem lijevo ili desno dok ne dobijete maksimalni signal i nakon toga memorirajte tu poziciju. Tako isto učinite za sve pozicije koje želite gledati.

  Ukoliko ne možete gledati sve satelite u liniji znači da trebate još fino podesiti vaš motor.

  Ukoliko ne možete vidjeti satelite prema istoku odnosno ako luk okretanja motora naglo pada prema istoku, trebate zaokrenuti motor malo na istok.

  This content is protected


  Obrnuta je situacija ukoliko se gube sateliti na zapadu, motor treba malo zakrenuti na zapad.

  Ukoliko luk ako luk okretanja motora pada ispod geostacionarne putanje - trebate smanjiti vrijednost elevacije na motoru

  This content is protected


  Obrnuto ako luk okretanja motora prelazi preko geostacionarne putanje satelita, tada treba povećati vrijednost elevacije.

  Razni prijemnici podržavaju još razne opcije za rad s motorom kao što je :
  - GO TO 0 (zero) koja vraća motor na poziciju 0 odnosno na sredinu , smjer sjever- jug.
  - GEOOFFSET - podešava sve pozicije ako namjestite samo jednu,
  - AUTOFOKUS - automatsko podešavanje motora na najjači signal sa satelita,
  - RESET MOTOR - resetiranje svih memoriranih vrijednosti koje ste unijeli za motor,
  - RECALIBRATION - prijemnik sam podešava vrijednosti za pozicije ako se pozicije u motoru ne podudaraju sa onima koje vi želite memorirati.
   
  8 članova se sviđa ovo.
 4. biha

  biha VIP

  Pridružen(a):
  8. Veljača 2009.
  Poruka:
  1,528
  Lajkova:
  1,450
  Spol:
  Muškarac
  Kupio neki stari motor ,pa sam malo cackao i ako nisam ga montirao.Na pocetku sam primjetio da ide lijevo i desno ! Podatke sam mu nabacio i na variantu 1,2 i na Usals ili kako se vec zove?Sve sam to radio naprazno ispred TV? Jedno vrijeme isao lijevo i desno,medutim sada ne pomjerase nikako? Samo cujese da trza ali ostaje uvjek na nultu poziciju?
  Vracam se na meny i ubacujem polozaj mjesta ali nista ne pomaze? Pitam one koji vise znaju da mi kazu jel ja gresim negdje ili je motor ,,crkao"? Hvala!
   
 5. beli1910

  beli1910 Administrator

  Pridružen(a):
  21. Veljača 2009.
  Poruka:
  11,911
  Lajkova:
  14,315
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  Sat hobi
  Grad:
  Metlika-Slo
  Napisi koji motor imas.
  Bit ce potrbno resetirat motor,pa tek onda instalacija sistema.
  Montaza motora.
  Ako ides na usals verziju utipkaj u dish pointer svju lokaciju grada.dobit ces sve potrebne parametre.
  Znaci geografsku sirinu i duzinu.Ustimas kut motora po geografskoj poziciji.Podesis na nulti satelit-znaci ak koristis usals i dobro si pogodijo svoj cisti jug svi sateliti ce delat ko sat.
  Ak bus trebal vise pomoci,onda se javi
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 6. biha

  biha VIP

  Pridružen(a):
  8. Veljača 2009.
  Poruka:
  1,528
  Lajkova:
  1,450
  Spol:
  Muškarac
  Prvo hvala sto si se javio! Na motoru pise samo ;;INTERSTAR" made Germoni? Ovakav motor niti na jednom forumu nisam nasao? Nisam mislio odmah da ga montiram dok se ne upoznam detaljno sa njime! Sve sam probao ispred TV kao da je montiran ali bez antene! Okretao sam motor u pravcu sjever.jug? Ubacio geografsku sirinu i duzinu za moje podrucje!Medutim kada prebacim na neki drugi satelit nista ne reagira!Kada hocu da memorisem geografsku sirinu,samo trza malo i ostaje na nulu!Ne znam kako se resetuje? Ima tipke za lijevu i desno kretanje!Dosta je slican ovome gorenavedenog !
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 7. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  mucim se vise vremena sa postavljanjem motora i nikako da uhvatim 42e 30w
  posto sam invalid i ne mogu sam da to slozim objasnio prijatelju
  ovako,antena je 90cm motor stab,lnb 0,1 db
  na motor na sredinu stavio antenu da je sa svake ista udaljenost na dishpoint pogledao geografsku sirinu i duzinu podrucje varazdin
  Latitude: 46.3000°
  Longitude: 16.1725°
  ovo sam upisao u resriver ovu latitudu i longtitudu
  motor je bio na 0,na motoru stavio 46 latitudu i uhvatio signal na 16 e na pinku 9 db tu sam trazio radi tog sta je najslabiji signal
  i sad na hellasu nemam signal a na 30w jako slab na par kanala jedva 5-6 db,
  vise neznam kako i sta,molim vas za savijet ,hvala unaprijed
   
 8. beli1910

  beli1910 Administrator

  Pridružen(a):
  21. Veljača 2009.
  Poruka:
  11,911
  Lajkova:
  14,315
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  Sat hobi
  Grad:
  Metlika-Slo
  Ovo se moze događati iz vise razloga.
  Lose podesen cisti jug odnosno nulti satelit.
  Napisi mi koliki imas signal na eutelsatu??
  Pink DVB-S2 ti nije relavantna frekvenca za pronalazenje kvalitetnog signala na 16e.
  Pogotovo jos k tome ako je nulti satelit.
  Mozes na primer bn sat.
  Jeli nosac pod 90???
  Jer mora biti 100% pod vaservagom.
   
 9. macro®

  macro® Administrator

  Pridružen(a):
  8. Prosinac 2008.
  Poruka:
  20,814
  Lajkova:
  15,367
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  MultiCS Ubuntu VPS Server & HNK Rijeka
  Grad:
  Rijeka HR
  ništa od upisivanja ovih parametara u resiver to ti je za usual okretanje motora nisi pogodio pravi nulti satelit odnosno pravi jug i ne hvata klakovu krivulju
  1. namjestiš motor na nulu i ugoniš signal na slabim transpoterima
  2. sada okreneš antenu sa motorom za 0.2° istočno jer se ti za 0.17° nalaziš istočno od tog satelita jer je 16 - 16.1725 = 0.17
   
 10. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  bn sat 10.40db ja mislim okolica varazdina da je 0 satelit eutelsat 16e
   
 11. beli1910

  beli1910 Administrator

  Pridružen(a):
  21. Veljača 2009.
  Poruka:
  11,911
  Lajkova:
  14,315
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  Sat hobi
  Grad:
  Metlika-Slo
  Signal mora biti jaci.
  Jos malo napravi korekcije elevacije antene i nabij sto jaci signal.
   
 12. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  dali da antenu pomicem ili na motoru ?
   
 13. jovan-nk

  jovan-nk VIP

  Pridružen(a):
  29. Ožujak 2013.
  Poruka:
  385
  Lajkova:
  263
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  niksic
  Pomjeraj antenu ali vrlo malo dok nedobijes jos bolji signal.
   
 14. macro®

  macro® Administrator

  Pridružen(a):
  8. Prosinac 2008.
  Poruka:
  20,814
  Lajkova:
  15,367
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  MultiCS Ubuntu VPS Server & HNK Rijeka
  Grad:
  Rijeka HR
  referetni satelit i nulti su ti dva različita pojmova referetni satelit ti je onaj na kojem tražiš signal u nulti satelit ti je pravi ju geografski (ne magnetski)
   
 15. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  gdje da onda trazim najbolji signal moj nulti satelit je eutelsat
   
 16. macro®

  macro® Administrator

  Pridružen(a):
  8. Prosinac 2008.
  Poruka:
  20,814
  Lajkova:
  15,367
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  MultiCS Ubuntu VPS Server & HNK Rijeka
  Grad:
  Rijeka HR
  vidiš da brkaš pojmove multi satelit je čisti jug
   
 17. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  evo sad vise nista neznam,vjerujte mi da mogu sam bio bi vec slozio
  izgleda da cu morat naci majstora da mi to slozi :(
   
 18. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  znaci ako mi je nulti satelit eutelsat tu ne trazim najjaci signali ili?
  koji je sad nulti i refertni satelit kako da znam da sam dobio cisti jug
   
 19. beli1910

  beli1910 Administrator

  Pridružen(a):
  21. Veljača 2009.
  Poruka:
  11,911
  Lajkova:
  14,315
  Spol:
  Muškarac
  Interesi:
  Sat hobi
  Grad:
  Metlika-Slo
  Na 16E ces traziti najjaci signal.
  Rekao sam ti vec kako.
  Motor stavi na nulu.
  Ubaci listu ako je nemas vec unutra.
  Ukljuci usals za sve satelite.
  Prebaci na kanal Bn sat na 16E.
  USALS CE OKRENUT motor.onda vidi kakav je signal.Motor ostavi na 46 stupnjeva kak si ga podesil.
  Odsraufi sistem na glavnom nosacu.Pomici cjeli sistem rucno,dok ti se ne povisi signal najvise na bn sat-u.
  Kad se to dogodi.Zasraufi sistem.
  Jos ne diras nista.Sad ides na podesavanje kuta antene.Tamo gde ce biti najbolji signal,tamo ju zategni.
  Na taj nacin ces pogodit cisti jug kako treba,ako budes dobro odradil.I nebu problema sa krajnim satelitima.
  Ovo ti je objasnenje za Usals.
  A za diqec pozicioniranje,je onak kako je macro napisal.
   
 20. bosko5

  bosko5 Clan

  Pridružen(a):
  11. Siječanj 2009.
  Poruka:
  97
  Lajkova:
  31
  Spol:
  Muškarac
  motor je bio na 0 lista je ubacena bila ,jedino uslas i diqec ,ja sam isao u konfiguraciju tjunera i tu upisao latitudu i longtitudu i na eutelsatu pokusao naci najjaci signal