1. <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>
  Dismiss Notice

Svemir i događanja u njemu

Rasprava u 'Off Topic' pokrenuta od beli1910, 24. Rujan 2009..

 1. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Otkrivene nove "Superzemlje": U našem "susjedstvu" skriva se barem stotinjak nastanji

  This content is protected

  NAŠA galaksija skriva nekoliko bilijuna "crvenih patuljaka" te barem stotinu "Superzemlji", planeta koji su prema brojnim karakteristikama slični Zemlji te kao takvi predstavljaju idealne planete za naseljavanje, javlja BBC.

  Do ovog su otkrića došli znanstvenici Observatorija na francuskom sveučilištu Grenoble. Koristeći se preciznom tehnologijom znanstvenici su izračunali ukupnu "populaciju" planeta u Mliječnoj stazi i došli do zapanjujućih podataka.

  Mliječna staza kriva 160 milijardi Crvenih patuljaka

  Crvenih patuljaka, najmanjih aktivnih zvijezda u našoj galaksiji, ima čak 160 milijardi. 40 posto tih zvijezda u svojoj nastanjivoj zoni ima i jednu "Superzemlju", planet koji po mnogim karakteristikama odgovara našem planetu. Na svakoj Super Zemlji koja kruži u nastanjivoj zoni svoje zvijezde može postojati tekuća voda i svi ostali uvjeti za život.

  Znanstvenici su zaključili da, budući da 40 posto zvijezda ima barem po jedan takav planet, u našoj galaksiji ima barem desetak milijardi naseljivih planeta.

  U našem susjedstvu 100 "Superzemlji"

  Izračunavši koliko Crvenih patuljaka ima u neposrednoj blizini Zemlje, znanstvenici su otkrili kako se u Zemljinu "susjedstvu", u krugu od oko 30 svjetlosnih godina, nalazi čak stotinjak naseljivih planeta. Ipak, budući da su erupcije i iskre češće na zvijezdama nego na Suncu, znanstvenici se slažu kako naseljavanje planeta u njihovoj blizini nije baš najbolje ideja.
  index.hr
   
  2 članova se sviđa ovo.
 2. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Pored Zemlje danas prolijeće veliki asteroid

  This content is protected

  Asteroid veličine putničkog aviona danas će proletjeti blizu Zemlje ali nema nikakve mogućnosti da udari u Zemlju, saopšila je američka svemirska agencija NASA.

  Asteroid 2012 EG5 će u prolasku oko 9 sati i 32 minute po GMT-u biti bliže Mjesecu nego Zemlji.

  Svemirska stijena je široka nešto manje od 50 metara, po podacima NASA-e.

  "Asteroid 2012 EG5 će 1. aprila bez opasnosti proći pored Zemlje", rekli su u izjavi na Twitteru znanstvenici iz NASA-inog programa za praćenje asteroida.

  Iako asteroid prolazi 1. aprila nije riječ o šali, a Zemlji će se na najbližoj tačci približiti na oko 230.000 kilometara, što je tek nešto od manje od polovice razdaljine između Zemlje i orbite Mjeseca.

  Asteroid 2012 EG5 je treći razmjerno mali asteoroid koji će proletjeti pored Zemlje u sedam dana.

  Dva manja asteroida prošl su pored Zemlje 26. marta.
  cdm.
   
  2 članova se sviđa ovo.
 3. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  VIDEO: Spektakularna erupcija na Suncu

  This content is protected

  Sunce je juče eruptiralo, oslobađajući super-vrelu plazmu, koja se visoko izvila iznad površine naše Zvijezde, nakon čega je izbačena koronalna masa (CME) pohrlila u svemir, prenose mediji u regionu.

  Moćna solarna eksplozija dogodila se u 17.45 časova GMT i registrovana je kao umjerena erupcija klase M1.7 na skali solarnih oluja.

  Eksplozija se dogodila u aktivnom regionu Sunca, koji je vjerovatno odgovoran za solarnu olujnu aktivnost primijećenu na zvijezdi u nedjelju.

  Erupcijom je u svemir izbačena ogromna količina solarne plazme koja, kad je upravljena ka Zemlji, može da prouzrokuje predivne aurore borealis, ali i omesti navigacione i komunikacione sisteme i strujne mreže.

  Postoje tri klase solarne oluje, C, M i X, od kojih je C najslabija, a X najjača. Sunce je trenutno u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa i očekuje se da će 2013. dosegnuti svoj vrhunac aktivnosti.
  [video=youtube;Wjlm23betuI]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Wjlm23betuI[/video]
  analitika.
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 4. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Snimljeno rađenje novog solarnog sistema

  Gasni oblik širok 22 milijarde kilometara naučnicima je ponudio neočekivan prizor ranih godina jednog solarnog sistema.

  Mlada zvijezda, nazvana SAO 206462, okružuje gasni disk prečnika 14 mlijardi kilometara, a njeno gravitaciono polje ovaj disk grupisalo je u dvije spiralne ruke.

  Formiranje ovih spiralnih gasnih ruku navelo je astronome da istraže da li mlade planete „oblikuju“ ovaj gasni disk oko planete.

  „Detaljne kompjuterske simulacije pokazale su da gravitaciono polje planete može da oblikuje gasove i prašinu. Ovo je prvi put da smo u prilici da vidimo ove dinamičke crte“, izjavio je Kerol Grejdi, astronom iz NASA-inog svemirskog centra Goddard.

  Ovaj dragocjen fenomen mogao bi da dovede do zaključka da se od okolnog gasa i ostataka stvaraju planete koje orbitiraju oko zvijezde.
  [video=youtube;083fSbguKh8]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=083fSbguKh8[/video]
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 5. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  NESVAKIDAŠNJI SNIMCI NASA objavila najspektakularnije fotografije Marsa

  NASA, američka agencija za istraživanje svemira, je objavila do sada najspektakularnije fotografije sa površine Marsa.
  This content is protected


  Fotografije su snimljene kamerom postavljenom na NASA-ino vozilo za istraživanje površine Crvene planete nazvano "Opportunity".

  Fotografije su objavljene povodom dva jubileja. NASA je 4. jula proslavila 15 godina prisustva robota na Marsu, a 2. juli je značio da je "Opportunity" na ovoj planeti proveo 3.000 standardnih marsovskih dana.

  This content is protected


  Panorama je sastavljena od 817 fotografija napravljenih između 21. decembra 2011. godine i 8. maja 2012. godine, kada je "Opportunity" bio stacioniran na brežuljku nazvanom "Greeley Haven", pored kratera "Endeavour".

  "Opportunity" i "Spirit", njen blizanac, su se spustili na površinu Marsa 2004. godine, a njihova misija je trebala trajati samo tri mjeseca. NASA-ino naredno vozilo, nazvano "Curiosity", se treba spustiti na površinu planete narednog mjeseca.

  This content is protected


  Za razliku od ranijih vozila, "Curiosity" nosi opremu potrebnu za uzimanje uzoraka stijena i tla i njihovo procesuiranje.
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 6. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Curiosity za dva tjedna stiže na Mars!

  Američki robot Curiosity je na planiranoj putanji po kojoj za dva tjedna treba stići na Mars, na koji će se spustiti 6. kolovoza kada će početi, kako je najavljivano, dosad neviđeno dvogodišnje znanstveno istraživanje u potrazi za dokazima o postojanju života na tom planetu.
  This content is protected

  No slijetanje na tlo Marsa nije laka zadaća, ističu čelnici misije. 'Spustiti Curiosity na Mars je dosad najteža NASA-ina zadaća u povijesti istraživanja svemirskih planeta pomoću robota', ističe u priopćenju John Grunsfeld, zamjenik direktora za znanstvene misije.

  Curiosity koji je 26. studenog 2011. lansiran iz Cape Canaverala, najteži i najsuvremeniji istraživački uređaj sa šest kotača koji je dosad poslan na neki planet, treba sletjeti na tlo Marsa oko 7.31 sat po srednjoeuropskom vremenu, blizu gore Sharpa (visoke 5.000 m), u krater Gale, nakon prijeđenih 570 milijuna km.

  Čelnici misije napominju da je Curiosity, za razliku od ranijih sonda, pretežak da bi se udar pri slijetanju mogao ublažiti zračnim jastucima.


  Inženjeri NASA-e u Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) u Pasadeni, u Kaliforniji, konstruirali su neku vrstu 'dizalice' s potisnim retroraketama kako bi se robot veličine omanjeg auta polagano spustio.

  Pred kraj spuštanja razvit će se i golemi padobran i tih sedam minuta bit će kritično razdoblje u kojemu će brzina svemirskog broda pasti s 21.243 km/h na 2,74 km/h.Tih sedam minuta su 'najosjetljiviji dio čitave misije', rekao je Pete Theisinger, voditelj projekta u JPL-u.
  (Hina)..
   
 7. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Večeras pokraj Zemlje prolazi ogroman asteroid!

  Asteroid širok oko kilometar i pol, večeras oko 1:30 sati po našem vremenu, prolazi pokraj Zemlje.
  This content is protected

  Astronomi kažu da nema mjesta panici, budući da će asteroid proći na udaljenosti 14 puta većoj od udaljenosi između Zemlje i Mjeseca.
  Moći će biti snimljen kamerama sa zemlje i iz svemira, piše Daily Mail.

  'Objekti koji prolaze u blizini Zemlje više nisu blago za one paranoične, ili za one koji žele da se na Zemlji dogodi apokalipsa. Cijela astronomska zajednica razmišlja o njima već više od nekoliko desetljeća.
  Umjesto života na 'otoku Zemlji', s malo ili nimalo povezanosti s drugim nebeskim objektima, sada osjećamo da sudari s kometima ili asteroidima mijenjaju evoluciju naše biosfere, i možda su čak na našem planetu posijali aminokiseline koje su već davno započele život', rekao je Bob Berman iz magazina 'Astronomy'.
   
 8. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  SunČev maksimum" Će 2013. Biti na vrhuncu

  Sunčeva superoluja bi napravila haos na Zemlji
  This content is protected

  Vremenske prilike u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine su izrazito loše sa sušama, visokim temperaturama i olujama, ali Sunčeva superoluja mogla bi da bude mnogo gora.

  Divovska eksplozija geomagnetnih čestica sa Sunca mogla bi da uništiti 300, pa i više od 2.100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sistema, upozorila je Nacionalna akademija nauka (NAS).


  Kako prenosi agencija Rojters, to je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi mogla da se dogodi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao "sunčev maksimum" koji će 2013. biti na vrhuncu.

  Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u narednoj deceniji oko 7 odsto, što se smatra kao umjereni rizik, ali njene posljedice bi bile razorne poput udara velikog meteora na Zemlju.

  Nestanak struje izazvao bi haos, poput onog kada je 600 miliona Indijaca u julu ostalo bez električne energije dva dana za redom.

  Stručnjaci se ne slažu oko procjene moguće štete, ali oni u američkoj vladi i industrijskom sektoru kažu da se radi o složenom problemu koji zahtjeva usklađeno rješenje.

  U najgorem slučaju, voda i gorivo koji zavise od električnih pumpi prestaće da teku za nekoliko sati, savremena komunikacija će nestati, navode stručnjaci.

  U izvještaju NAS-a navodi se da bi sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 miliona Amerikanaca, a u procijenjuju se u milionima moguće žrtve takve katastrofalne nepogode.
   
 9. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Plavi Mjesec na nebu 31. avgusta

  This content is protected

  U petak, 31. avgusta, pun, „plavi“ Mjesec će obasjati naše nebo, najavili su astronomi, a prenosi Blic.

  Mjesec će dosegnuti punu fazu u petak u 13.58 časova, drugi put u avgustu (prethodni pun mjesec je bio 1. avgusta). Nakon toga, dva puna mjeseca u jednom kalendarskom mjesecu neće se moći videti do 2015. godine (1. i 31. jula).

  „Plavi Mjesec“ zapravo nije plave boje. Ovaj termin se povezuje sa „specijalno punim“ Mjesecom, odnosno to je puni Mjesec koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mjesecu, a ime i značenje je dobio zahvaljujući grešci.

  U istoriji je termin „plavi Mjesec“ bio korišćen za iracionalne događaje, dok se u prvoj polovini 20. veka odnosio na treći puni mjesec u jednom godišnjem dobu, koje je imalo četiri umesto uobičajene tri takve pojave. Tokom vremena je definicija „plavog Mjeseca“ preformulisana. Grešku je 1946. načinio astronom-amater Džejms Hju Pruet, koji je, pišući za magazin „Nebo i teleskop“ (Sky & Telescope), naveo:

  - Sedam puta u 19 godina bilo je - i još uvijek je - 13 punih Mjeseca godišnje. Ovo znači da imamo 11 kalendarskih mjeseci sa po jednim uštapom i jedan mjesec sa dva. Ovaj drugi u mjesecu zove se - plavi Mjesec.

  Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. Magazin je 1999. priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije: drugi uštap u kalendarskom mjesecu.

  Ovaj fenomen događa se u prosjeku svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se „plavi Mjesec“ 1999. pojavio u januaru i u martu, dok ga u februaru te godine nije bilo.

  Astronomi ukazuju da „plavi Mjesec” postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen sa lunarnim mjesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tokom tog vremena mi posmatramo njegove različite faze. Ali kalendarski mjeseci, osim februara, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mjesec. Tako će se „plavi Mjesec“ vidjeti ovog avgusta, ili septembra – za stranovnike regiona Kamčatka u Rusiji i Novog Zelanda (1. i 30. septembra).

  Pravi plavi i zeleni Mjesec:

  Mjesec stvarno može da da poplavi, čak i da pozeleni. Tako je zabilježeno da je Mjesec bio plave boje 27. avgusta 1883. i 26. sepetembra 1950. Plavu boju Mjeseca uzrokuje prašina u atmosferi, koja rasipa svjetlosne zrake. Bijeli Mjesečev zrak se sastoji od više raznobojnih zraka, svaka sa svojom talasnom dužinom. Zraci crvene boje najvećih su talasnih dužina i više se rasipaju, pa do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina - plave boje, pišu stručnjaci. Takođe, prašina zbog koje je Mjesec „plav“ nije obična. Plavi Mjesec su 1883. uzrokovale čestice prašine iz vulkana Krakatoa, a 1950. veliki šumski požari u Kanadi.

  „Zeleni Mjesec“, za čiju je boju isto bila odgovorna atmosfera, registrovan je 17. januara i 27. februara 1884. u Švedskoj, a efekat je trajao po tri minuta.
   
 10. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  FOTO: Pogledajte nove spektakularne prizore Saturna i Titana

  Letjelica američke svemirske agencije „Kasini“ snimila je nove fotografije Saturna i njegovog najvećeg mjeseca Titana, pokazujući njihove spektakularne boje i promjenu sezona, prenosi Blic.

  Na jednoj od fotografija vidi se promjena nijansi na Saturnovoj sjevernoj i južnoj hemisferi, tokom mijenjanja sezona na ovoj, drugoj po veličini planeti Sunčevog sistema.
  This content is protected

  Kada je „Kasini“ prije osam godini stigao do Saturna, sjeverna, tada zimska hemisfera planete bila je azurno plava. Sada, kako se zima primiče južnoj hemisferi, a ljeto sjevernoj, boje se mijenjaju. Tako plava boja iščezava sa sjeverne i pojavljuje se na južnoj hemisferi.
  This content is protected

  Na drugoj fotografiji vidi se novootkriveni južni polarni vrtlog u Titanovoj atmosferi. „Kasinijeve“ kamere snimile su 27. marta koncentraciju žućkaste izmaglice u odvojenom sloju magle na južnom polu Saturnovog mjeseca.
  This content is protected


  Letjelica je zabilježila i gomilanje oblaka oko južnog pola još 22. maja. Nakon prolaska pored Titana 27. juna, „Kasini“ je poslao fotografiju vrtloga koji se okreće brže od satelitovog rotacionog perioda.
  This content is protected

  Ove četiri objavljene fotografije nastale su u maju, junu i julu ove godine, navela je NASA prilikom njihovog objavljivanja.
   
 11. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  FOTO: POTVRĐENO: Vanzemaljci imaju bazu na Mjesecu!

  Snimak šatla Čeng-2 prikazuje građevine na Zemljinom satelitu koje nikako ne liče na formacije koje bi nastale prirodnim putem
  This content is protected

  PEKING - Velika misterija.
  Vanzemaljci imaju svoju bazu na Mjesecu, pokazuje najnoviji snimak kineskog šatla Čeng-2, koji je osvanuo na internetu prije nekoliko dana. Na njemu se vide obrisi konstrukcije koja nimalo ne liči na formaciju koja bi nastala prirodno na površini Zemljinog satelita. Prema navodima korisnika interneta, to je samo jedan u nizu video-zapisa koji Kina namjerava da objavi kako bi razotkrila da NASA godinama zna za postojanje vanzemaljskih baza na Mjesecu i da skriva istinu od cijelog svijeta.

  Peking velikim brojem fotografija i video-zapisa namjerava da prekine dominaciju NASA u davanju informacija o Mjesecu. Zato je odlučio da ih objavi i otkrije vanzemaljsku prisutnost na tom prirodnom Zemljinom satelitu. Čovjek koji je postavio snimke na internet čak tvrdi da je NASA namjerno bombardovala važna područja na Mjesecu u namjeri da uništi sve artefakte i komplekse koje su na njemu godinama ranije gradili vanzemaljci, ali da je nešto od njih ipak ostalo.

  Ukoliko se utvrdi da su kineske fotografije originalne, tako bi možda mogle da se potvrde i spekulacije iz šezdesetih godina 20. vijeka, u vrijeme kada je Nil Armstrong prvi put stupio na površinu Mjeseca. Tada je nastala teorija da na mračnoj strani Mjeseca, onoj koja se ne vidi sa Zemlje, postoji vanzemaljska baza koja kontroliše ovaj dio vasione.

  Mediji su nakon što je 1969. završena Armstrongova ekspedicija „Apolo“, koju je na Mjesec poslala NASA, počeli da prenose da su Marsovci pratili čitav njen tok i da su i prije dolaska ljudi bili prisutni na površini Zemljinog satelita. Postoje podaci da je upravo Armstrong odmah nakon slijetanja na Mjesec poslao poruku na Zemlju da je video vanzemaljske brodove, ali njegova poruka nikad nije ugledala svjetlost dana zbog NASA cenzure.

  Inače, spekulisalo se da su vanzemaljci na razne načine pokušavali da upozore ljude da napuste to područje i da tu nemaju šta da traže. Pretpostavljalo se da je jedan od razloga za to i ogroman vanzemaljski rudnik, za koji se vjerovalo da se nalazi na mračnoj strani Mjeseca, iz kog „mali zeleni“ eksploatišu vrijedne rude.

  Izvor: Kurir
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 12. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Stižu meteori koji su 1833. 'najavili sudnji dan'

  Ovaj vikend sve ljubitelje nebeskih tijela mogla bi razveseliti jedna od najljepših kiša meteora u godini - Leonida, naravno ako bude vedro
  This content is protected

  Ovaj potok stvaraju čestice koje nastaju kada se kometa Tempel-Tuttle približi Suncu pa se njeni ledeni plinovi počnu isparavati, a krutine odvajati. Naučnici smatraju da su komete nastali u vrijeme stvaranja Sunčevog sistema, prije nekih 4,6 milijardi godina, od ostataka materijala koji nije utrošen u formaciji Sunca. Leonidi su ime dobili zbog toga što se sa Zemlje čini da stižu iz sazviježđa Lava.

  Kiša svoj vrhunac dostiže sredinom novembra; ove godine to će biti 17. Čestice u atmosferu ulaze brzinom od oko 72 kilometra u sekundi i ondje izgaraju. Neki komadići znaju biti promjera devet milimetara pa stvaraju prave vatrene lopte. Njihova masa doseže oko 85 grama, a kinetička energija sličnu onoj koju ima automobil koji se kreće brzinom od 100-tinjak km na sat.

  Leonidi i smak svijeta

  Tokom najsnažnijih potoka zabilježeno je i više hiljada meteora Leonida na sat. Dana 12. novembra 1833., Amerikanci su dočekali Leonide u strahu od smaka svijeta. Naime, tada još nije postojalo objašnjenje za pljuskove meteora, a nekoliko ih je sati kišilo na hiljade. Nebo je bilo toliko svijetlo da su se ljudi budili iz sna. Procjenjuje se da ih je nebom proletjelo oko 240.000. Ove godine njihov će broj biti nešto manji od uobičajenog.

  Najbolji uslovi za posmatranje su – vedro nebo bez mjesečine te položaj izvan grada na kojem nema svjetlosnog zagađenja.
  cafe,ba
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 13. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  UŽIVO NA INTERNETU

  Nebeski šou: Pratite najjači sjaj Jupitera

  Jupiter trenutno sjaji velikim sjajem tokom čitave noći, dižući se na istoku sa zalaskom Sunca i padajući na zapadu u zoru
  This content is protected

  Najveća planeta u Sunčevom sistemu najjače će sijati u ponedjeljak 3. decembra. Jupiter se vidi i golim okom, ali ukoliko želite bolji pogled, nebeski šou možete da pratite i “uživo” preko interneta
  Ukoliko vremenski uslovi dopuste, emitovanje će početi u 1.00 i trajaće 30 minuta na sajtu Events.slooh.com, koja prenosi pogled na Jupiter iz opservatorije na Kanarskim ostrvima.


  Jupiter trenutno sjaji velikim sjajem tokom čitave noći, dižući se na istoku sa zalaskom Sunca i padajući na zapadu u zoru. U petak će gasni džin biti u opoziciji sa Suncem, tački na nebu na kojoj će biti direktno nasuprot naše zvijezde, pa će to biti pravo vrijeme za posmatranje.

  Dovoljan i amaterski teleskop

  Peta planeta od Sunca noćas će biti vidljiva u sazvježđu Bika i sijaće nad horizontom 15 sati. U noći opozicije, Jupiter će biti iznad Zemlje na oko 608 miliona kilometara.

  "Zato što je Jupiter iznad horizonta duže od svog rotacionog perioda, moguće je posmatrati čitavu rotaciju planete u jednoj noći", objasnio je astronom Džef Gaerti.

  Čak i sa amaterskim teleskopom biće moguće vidjeti glavna obilježja Jupitera, uključujući Veliku crvenu pjegu, trajni uragan koji je na planeti od 1894. godine, te tamne ekvatorijalne pojaseve i žuto-bijele regione.
   
 14. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Asteroid Apophis noćas će proletjeti pored Zemlje

  Asteroid Apophis noćas će proletjeti pored Zemlje, tačnije oko 2 sata iza ponoći.
  This content is protected

  Prelet Apophisa moći ćete pratiti u navedeno vrijeme pratiti uživo na Dnevnik.hr.
  Apophis se našao na naslovnicama još u decembru 2004., šest mjeseci nakon što su ga otkrili. Naime, astronomi su bili zabrinuti kada su prva mjerenja putanje otkrila da postoji relativno visoka vjerovatnost da će pogoditi Zemlju 2029. godine.

  No, naknadna su mjerenja dovela do preciznijeg izračuna putanje, nakon čega se pokazalo da će te godine doći do bliskog susreta, a ne do sudara. Tog će dana asteroid biti udaljen od Zemlje samo 30.000 km što je bliže i od satelita koji okružuju Zemlju na udaljenosti od 36.000 km, piše The Guardian. No, opasnost od udara u aprilu 2036. još uvijek nije otklonjena.

  Naime, dosadašnja mjerenja daju vjerovatnost udara 2036. godine 1:45 000, što je Apophisa zadržalo na 1. nivou na torinskoj ljestvici opasnosti od udara. Preciznu putanju asteroida iza 2029. će biti praktično nemoguće odrediti sve do bliskog prolaza 2029. godine kada će asteroid značajno promijeniti putanju.

  Ovaj asteroid pripada grupi Atina,a period njegovog ophoda oko Sunca je 324 dan. Njegova putanja precrtava Zemljinu putanju na dva mjesta. Dužina asteroida se procjenjuje na 300 metara, a masa na 27 miliona tona. Apophis će se sutra moći nakratko vidjeti jer će proći 14.500.000 km iznad površine Zemlje.
  cafe.ba
   
  1 osobi se ovo sviđa.
 15. mugi

  mugi VIP

  Pridružen(a):
  2. Srpanj 2010.
  Poruka:
  1,741
  Lajkova:
  393
  Asteroid će prići Zemlji bliže od TV satelita

  Asteroid će prići Zemlji bliže od TV satelita
  Mali asteroid će iduće sedmice proći pored Zemlje bliže od TV satelita koji kruže oko planete, bez šanse za udar, izjavili su iz NASA-e.
  This content is protected

  Asteroid pod nazivom 2012 DA14 su otkrili astronomi amateri u Španiji. Asteroid je veličine oko 46 metara, što je veličina olimpijskog bazena. Predviđa se da će 15. februara prići Zemlji na rastojanje od 27.520 kilometara.

  To će biti najbliži "susret" u zadnjih 15 godina koliko astronomi posmatraju prolazeće objekte. TV, vremenski i komunikacijski sateliti kruže oko Zemlje 800 kilometara više, a Mjesec je 14 puta dalje.

  Vrijeme u koje će asteroid najbliže proći pored Zemlje bit će 8:24 sati, a pošto će tada u Evropi biti mrak astronomi amateri će ga moći vidjeti svojim teleskopima. DA 14 će protutnjati nebom 13 km u sekundi. Pri toj brzini udarac u zemlju bi proizveo udar silom od 2,4 miliona tona dinamita. Zadnji put se to desilo 1908. godine kad je asteroid (ili kometa) eksplodirao iznad Sibira oborivši drveće u krugu od 2.150 kvadratnih kilometara. "Iako ne bi izazvao globalnu katastrofu, ako udari u Zemlju mogao bi uticati na cijelu jednu regiju", rekla je Lindey Johnson iz NASA-inog odjela za posmatranje objekata u blizini Zemlje. Prije otprilike 66 miliona godina, asteroid prečnika 10 kilometara udario je u područje danas poznatije kao Yucatan u Mexicu i doveo do izumiranja dinosaurusa i većine biljnog života na planeti. Nešto veličine DA 14 pogađa zemlju svakih 14.000 godina.
  cdm