Chichén Itzá

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

Fleka

Forum Friend
23.10.2014
313
104
0
Chichén Itzá


Chichén Itzá (jukatanski majanski: Chi'ch'èen Ìitsha, što znači "na zdencu Ica") je bio veliki pretkolumbovski grad Maya, koji je od 10. do 15. stoljeća bio glavni grad plemena Itzá na Yucatanu (Meksiko).

Smješten na pola puta između gradova Mérida i Cancún, on je najsjeverniji arheološki lokalitet Maya na poluotoku Yucatanu. Ujedno je i jedan s najviše spomenika na velikom prostoru od više od 300 hektara. Njegovi kameni spomenici zorno prikazuju 1.000 godina kulture Maya i drugih naroda koji su utjecali na arhitekturu i umjetnost mezoameričkog područja.

U Chichen Itzi nalaze se mnoge zanimljive zgrade, ali svakako je najznačajniji

  • glavni hram El Castillo (španjolski za "dvorac"),
ostale također značajne građevine su:
  • Hram ratnika
  • Tzompantli ili Zid lubanja
  • Veliko nogometno dvorište
  • El Carcol
Nedaleko od grada nalaze se izvori slatke vode koje su služile također za prinošenje žrtava bogovima,jedna od najpoznatijih poznata je pod nazivom "cenote sagrado"

Na vrhu piramide žrtvovali su ljude kako bi ugodili željama svojih bogova te su nakraju njihova tijela bacali niz stepenice, odsijecali im glave te su ih puštali da iskrvare.El Castillo

1280px-Chichen-Itza-Castillo-Seen-From-East[1].JPG

El Castillo je piramida u gradu Chichén Itzi. Visoka je 24 metra i sastoji se od 9 stepenasto poredanih katova.

Na vrhu piramide nalazi se astronomski opservatorij, a do njega vode četiri stepeništa od po 91 stepenicu svaki, što ukupno daje 364 stepenica, a 365 stepenica je posljednja koja vodi do gornje platforme. Tih 365 stepenica odgovara broju dana u godini.

El Castillio je zapravo hram posvećen Kukulcanu. Kukulcan je bio mayanski prijevod glavnog srednjeameričkog božanstva «pernate zmije» Quetzalcoatla. Kukulcan je bio bog vjetra i uragana. U Dresden Codexu dovodi ga se u vezu sa Vanerom u vidu jutarnje «zvijezde». Po drugom tumačenju, Kukulkan je klasificiran kao jedno od mnogih očitovanja Itzamne, vrhovnog boga.
Dva očitovanja, Kukulcan na jednoj strani i Quetzalcoatl na drugoj izgleda predstavljaju još jedan izraz srednjoameričke dvojnosti – jedan aspekt povezan sa dobrim znamenjem, a drugi sa zlokobnim – što se uspoređuje sa očitovanjima života i smrti koje simbolizira duh Itzamne u obliku dvoglave nebeske zmije.
Prema legendi, Kukulcan je navodno bio povijesni mayanski ili mayansko – toltečki vođa ili junak kulture. Kažu da je Kukulcan došao morem, sa zapada, obično se spominje godina 987., bježeći od pobune u svome matičnom gradu. Kukulkan bi, tako, mogao prije biti opći izraz za vođu nego osobno ime, i ta dva lika mogla bi biti jedan te isti.
Hram ratnika

SAM_0461[1].JPG

Hram ratnika okružen je pilastrima d mračnim likovima toltečkih ratnika, a okolo hrama postavljene su čudne ležeće figure, takozvani Chacmooli, koje predstavljaju pratioce Boga kiše Chaca.
Tzompantli ili Zid lubanja

SAM_0456[1].JPG


Tzompantli ili Zid lubanja, na koji su bile strukture na Velikom trgu, na koju nabijane glave ubijenih žrtva bogovima. Tu se nalaze još i tri igrališta za loptu i arhitektonski kompleksi skromnijih dimenzija koji su raspoređeni dosta ravnomjerno oko centra.Veliko nogometno dvorište

SAM_0446[2].JPG


Veliko nogometno dvorište na kojem se igrala maja-niska igra s loptom „pelota“, mjesto tranzicije, faza između života i smrti.El Carcol

800px-Chichén_Itzá_Mayan_observatory[1].jpg

El Carcol, također navođen i kao Opservatorija ili, formalno, po svojj arheološkoj oznaci Građevina 3C15, je kolokvijalno ime za jednu od dominantnih pred-kolumbovskih majanskih građevina koja se nalazi u okviru arheološkog nalazišta poluotoka. Građevina datira iz srednjeg ili kasnog klasičnog perioda mezoameričke kronologije, a njena najvjerojatnija svrha je bila proto-opservatorija.