Šta je novo?
CroSatelite.com

Satelitski Forum - digitalna televizija i nove tehnologije, domaći i strani pay TV kanali i kanali iz ex-yu zemalja, domaće kabelske DTH IPTV i ostale Pay TV i uz sve ovo mjesto odlične zabave!

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

DVB-T odašiljanje u HDTV kvaliteti

Zorro

Administrator
HDTV – Televizija visoke kvalitete (High Definition Television - HDTV) je tehnologija kojom se odašilju televizijski signali u rezoluciji slike višoj od televizije standardne kvalitete (Standard Definiton Television – SDTV, 625 linija, 50 Hz).

Televizija visoke kvalitete (HDTV) je poboljšana varijanta digitalne televizije, koja nudi sliku i zvuk znatno više kvalitete nego kod sadašnje analogne televizije. U stvari, po kvaliteti je bliža kinemato¬grafskoj slici nego onome na što smo navikli kod televizije.

Slika visoke kvalitete je naročito pogodna za TV prijamnike s velikim zaslonom.

HDTV daje oštriju sliku nego SDTV zbog toga što ima veći broj linija i elemenata slike na zaslonu, čime se postiže da slika izgleda oštrija i detaljnija. Međutim, na doživljaj „kvalitete“, kako ga vidi gledatelj, utječu i drugi čimbenici osim oštrine, kao što su:

• svjetlina i kontrast zaslona,

• prikaz boja,

• vrsta programa,

• veličina zaslona i udaljenost gledatelja od zaslona,

• kvaliteta pratećeg zvuka,

• kvaliteta prijama

U Hrvatskoj se za DVB-T emitiranje TV programa u u visokoj kvaliteti (HDTV) koristi sustav MPEG-4.

Hrvatska radiotelevizija je u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o. 28.03.2007 g. krenula u probno emitiranje TV programa u HDTV formatu.
Emitirao se testni program HRT-HD u punom HD formatu (1920x1080). Test se emitirao s HRT doma (Prisavlje) na CH26 (514MHz, CR 2/3, GI 1/ i moguće ga je bilo pratiti samo na području grada Zagreba. Danas već postoji mreža DVB-T odašiljača koji emitiraju TV program visoke kvalitete (HDTV).

Tijekom Europskoga nogometnog prvenstva 2008 gledatelji HRT-a mogli su primati i gledati sve utakmice koje su se emitirale uživo, u visokoj kvaliteti (HDTV ) u formatu 16:9 putem mreže digitalnih zemaljskih odašiljača koji emitiraju HD signal.

Ostalo vrijeme se putem tih istih odašiljača odašiljao redoviti program HTV 2 u digitalnoj tehnici, ali u standardnoj kvaliteti (SD) u formatu 4:3.

Da bi se pratio TV program u visokoj kvaliteti (HDTV), potrebno je imati TV prijamnik (LCD ili Plasma), koji je Full HD ili HD ready i koji ima ugrađen MPEG-4 DVB-T prijamnik(dekoder).

U slučaju da TV prijamnik nema ugrađen MPEG-4 DVB-T prijamnik (dekoder), potrebno je dodatno kupiti i priključiti digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava prijam MPEG-4 signala. Taj zasebni uređaj treba priključiti na TV prijamnik putem HDMI ili DVI kabela.

DVB-T prijamnik(dekoder) koji omogućava prijam MPEG-4 signala može, osim programa u HD kvaliteti, omogućavati i prijam TV programa koji se odašilju kao MPEG-2 signal, a koji su standardne kvalitete (SD).

Većina TV prijamnika, koji se sada mogu nabaviti na našem tržištu, a nose oznaku “Full HD” ili “HD ready” imaju u sebi ugrađen DVB-T prijamnik (dekoder) za prijam signala MPEG-2 i omogućavaju prijam programa samo u standardnoj (SD) kvaliteti.

S pomoću tih prijamnika-dekodera (MPEG-2) nije moguć prijam programa u HDTV tehnici te se na TV prijamniku čuje samo pripadajući ton HDTV programa.


POPIS DVB-T ODAŠILJAČA KOJI EMITIRAJU TV PROGRAM VISOKE KVALITETE ( HDTV)
Lokacije i parametri DVB-T HDTV odašiljača i pretvarača

Objekt
Kanal
Frekvencija odašiljanja [MHz]
Polarizacija

Zagreb, HRT dom
56
754
H

Zagreb, Sveta Nedjelja
56
754
H

Zagreb, Sesvete
56
754
H

Rijeka, Veprinac
36
594
H

Rijeka, Pulac
36
594
H

Split, Marjan
46
674
H

Osijek, Hotel Osijek
47
682
H
 

ivann

Clan
][/IMG]

Osim rezultatima gledanosti Nova TV se može pohvaliti i vrhunskim produkcijskim uvjetima, kao što će uskoro biti HD. Kada je započela s emitiranjem u studenom 2000. Nova TV postala je djelić hrvatske televizijske povijesti kao prva komercijalna TV kuća.

Danas kada slavi svoj deseti rođendan ponosna je na sva svoja postignuća, koja velik dio svoje kvalitete mogu zahvaliti posljednjem kriku vrhunske HD tehnologije koju koristi.

Produkcijski tim showa Supertalent uspješno je završio turneju po hrvatskim gradovima u potrazi za talentima, a kao garancija kvalitete video materijala su reportažna kola koja koriste vrhunsku HD tehnologiju. Prva hrvatska mobilna HD produkcijska kola koriste četiri 'Pipeline HD dual' sistema za snimanje video materijala s ToolsOnAir, Live:Cut te Just:in softverom koji omogućavaju istovremeno snimanje s više kamera na osam HD kanala.'Pipeline nam je prije svega omogućio brzo i učinkovito istovremeno snimanje s više kamera, a dodatna prednost je i njegov jednostavan operativni sustav. Direktan pristup visokokvalitetnim digitaliziranim materijalima, spremnima za montažu, koji nam omogućava, od izuzetne je važnosti za televizijsku produkciju zato što znatno ubrzava njen proces.', rekao je Miljenko Logožar direktor odjela tehnike na Novoj TV.

'Pipeline HD dual' omogućava visoko učinkovito kodiranje nekoliko kanala videa visoke definicije u jednom kućištu uz ekonomičnu potrošnju energije. To ga čini idealnim u područjima s ograničenim prostorom i napajanjem poput reportažnih kola. Koristan je pri zahtjevnom snimanju s nekoliko kamera na udaljenim lokacijama poput sportskih utakmica ili udaljenih lokacija setova dramskih serija.

'Nova TV bila je savršen izazov za Pipeline zbog potrebe za otpornim i podesivim HD snimačem koji bi dobro odgovarao mobilnom ambijentu reportažnih kola', rekla je Barbara DeHart potpredsjednica marketinga u Telestreamu, te dodala: 'Pipeline je taj izazov uspješno premostio time što je omogućio brzo i učinkovito snimanje sadržaja visoke rezolucije koji je direktno dostupan za montažu. Integracija ToolsOnAir softvera s Pipelineom bio je posljednji i ključni kotačić u moćnom sustavu koji u potpunosti iskorištava Pipelineovu brzinu i fleksibilnost.'

Nova TV će nastaviti tehnološki prednjačiti hrvatskim televizijskim eterom. 'Kao najinovativnija televizijska postaja u Hrvatskoj, u svoju infrastrukturu nastavljamo implementirati visokokvalitetnu tehnologiju'. Rezultat je 'Supertalent', uhu i oku ugodan proizvod koji je publika prepoznala i zavoljela već u njegovoj prvoj sezoni emitiranja, a Nova TV nastavak priprema za jesen.
 
DIGITALNA TV U SRBIJI
Gledanje kanala iz Srbije moguć je sa DVB-T2 resiverom ili TV koji ima DVB-T2 tjuner. Evo sa linka JP Emisiona tehnika spiska predajnika:
1. Avala, kanal 28
2. Beograd – Stojčino Brdo, kanal 28
3. Crveni čot, kanal 30
4. Tupižnica, kanal 31
5. Crni vrh – Pirot, kanal 31
6. Beograd – Kanarevo Brdo, kanal 32
7. Maljen – Valjevo, kanal 32
8. Goč, kanal 33
9. Jastrebac, kanal 33
10. Niš – Gorica, kanal 33
11. Nova Varoš – Cvetnjak, kanal 34
12. Crni vrh – Jagodina, kanal 38
13. Prijepolje – Koševine, kanal 42
14. Kopaonik – Gobelja, kanal 46
15. Gučevo, kanal 52
16. Beograd – Krnjača, kanal 54
17. Bajina Bašta – Tara Osluša, kanal 56
18. Ovčar, kanal 56
19. Arilje – Klik, kanal 56
20. Ivanjica – Božac, kanal 56
21. Besna kobila, kanal 59
22. Tornik, kanal 59
23. Crveno selo – Subotica, kanal 47
24. Vršački breg, kanal 54
25. Gradac – Raška, kanal 47
26. Šutenovačko brdo – Novi Pazar, kanal 64
27. Priboj – Bić, kanal 66
28. Valjevo – Pećina 42
29. Užice – Zabučje, kanal 57

Narednih nedelja, biće osposobljene za digitalno emitovanje i sledeće emisione stanice:

1. Kikinda, kanal 67
2. Rudnik – Veliki šturac, kanal 60
3. Vranje – Sveti Ilija, kanal 59
4. Prijepolje – Srijeteži, kanal 42
5. Kragujevac, kanal 41
6. Sjenica – Radišića brdo, kanal 34
Osnovni kanali su:
 
Podesećam one koji su imali problema sa gledanjem DVB-T2 signala iz Srbije da preskeniraju kanale, jer je emitovanje prešlo sa kanala 31 na kanal 30. Eksperimenti još uvek su u toku, svuda nema teleteksta a i EPG još nije proradio. Ali otom potom iak se brže kreće nego što je obećavano.
 
Trenutno DVB-T2 kanali sa Čota i Subotica-Sombor obuhvataju: RTS1, 2, RTS digital i RTSHD, zatim PINK, PRVA, HEPPY, B92, RTV1 I RTV2, TV MOST, SREMSKA TV, SANTOS TV i PANONIJA TV. EPG još nije proradio i ostale funkcije, ali će verovatno proraditi od dana gašenja analognog signala početkom maja 2015.
 
Dodat je i TV Rubin. Sve se još doteruje jer se uskoro gasi analogni signal u regiji Subotica - Sombor - Apatin -Odžaci (to zbog suseda, da znaju).
 
Top