Šta je novo?
CroSatelite.com

Satelitski Forum - digitalna televizija i nove tehnologije, domaći i strani pay TV kanali i kanali iz ex-yu zemalja, domaće kabelske DTH IPTV i ostale Pay TV i uz sve ovo mjesto odlične zabave!

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

Najbolje, najbrže, najskuplje

jjasko

Clan


Iako su prve informacije o novoj LGA2011 platformi procurile prije gotovo godinu dana, a sama je platforma predstavljena krajem prošle godine, LGA2011 još uvijek nema posve zapaženo mjesto na našem tržištu. Ponuda matičnih ploča na našem je tržištu slabo zastupljena iako su mnogi brandovi pripremili široku paletu izvedbi modela matičnih ploča baziranih na Intelovu X79 Express čipsetu. Tajna slabe ponude kod nas najvjerojatnije leži u samoj cijeni te platforme jer ruku na srce X79 ploče su dosta skupe, a Sandy Bridge-E procesori su još skuplji. No, ipak smo uspjeli prikupiti šest različitih modela LGA2011 matičnih ploča različite cijene i različitih razina opremljenosti te ih međusobno usporediti.Kao što je već rečeno, neke od tehničkih pojedinosti Intelove LGA2011 platforme procurile su u javnost još prije godinu dana, a tako i pretpostavke oko tehničkih pojedinosti novoga Intelovog X79 Express chipseta koji je srce nove platforme. U prvim izjavama najavljivan je kao izuzetno opremljen chipset koji bi krajnjim korisnicima između ostalog trebao ponuditi native podršku za čak 10 SATA3 uređaja kao i za osam SAS uređaja, punu podršku za Intelovu Rapid Storage tehnologiju predstavljenu uz Intelov Z68 čipset i 14 USB 2.0 uređaja. No, na kraju se uspostavilo da je Intel odlučio osjetno srezati navedenu podršku te je X79 Express svijetlo dana ugledao s native podrškom za samo dva SATA3 uređaja bez SAS podrške, a uklonjena je i podrška za Intelovu tehnologiju RST iako se u zadnje vrijeme govori kako će biti omogućena s novijim verzijama drivera. Tako je na kraju chipset koji je trebao biti vrhunac Intelove ponude ostao osjetno oslabljen te ne osobito napredniji od već postojećeg Z68 s kojim se susrećemo na osjetno jeftinijim LGA1155 matičnim pločama. No i dalje je tu podrška za do 14 USB 2.0 uređaja te PCIe 2.0 kontrolor s ukupno osam stazica odnosno protokom podataka od ukupno 8 GB/s. Velika je mana izostanak native USB 3.0 kontrolora pa su i te matične ploče osuđene na korištenje dodatnih kontrolora za taj tip uređaja.
edna od najvećih novosti u pogledu platforme LGA2011 jest uvođenje četverokanalnog načina funkcioniranja radne memorije, a kako bi omogućili Quad Channel potrebna su četiri jednaka DDR3 memorijska modula. U tom slučaju širina memorijske sabirnice raste na 256 bita što direktno povećava protok podataka na teoretskih 51,2 GB/s ako koristite radnu memoriju radnoga takta 1600 MHz odnosno protoka podataka od 12,8 GB/s po modulu. No, koliko se to god činilo dobrim na papiru, u stvarnosti razlike su neznatne, da ne kažemo gotovo nemjerljive. Čak i sintetički testovi poput Aide ne mogu jasno zabilježiti toliki protok podataka. U stvarnim aplikacijama razlike također nisu vidljive u odnosu na Dual Channel odnosno dvokanalni rad. Iako pomalo očekivano, uslijed prijašnjih iskustava s Triple Channel radom na X58 matičnim pločama, moramo priznati da smo se potajno nadali da će nekog osjetnog pomaka u performansama ipak biti.
No, svako zlo za neko dobro, sada barem ne trebate kupovati četiri memorijska modula jer i s Dual Channel načinom rada nećete mnogo izgubiti po pitanju performansi. Napomenuli bi samo kako ti memorijski kontrolori koji su integrirani u sam procesor, mogu raditi u Single, Dual, Triple i Quad Channel modu dakle nije obavezno kupiti četiri memorijska modula kako bi matična ploča uredno radila. Naravno, prije toga prvo na stranicama proizvođača provjerite koje kombinacije modula vaša matična ploča podržava.
Također, vezano za radnu memoriju na LGA2011 matičnim pločama, tu je i povećana podrška za kapacitet instalirane radne memorije. Većina matičnih ploča dolazi s osam DDR3 DIMM utora te podrškom za do ukupno 64 GB RAM-a iako postoje modeli koji nude i podršku za čak golemih 128 GB RAM-a. Jeftinije izvedbe matičnih ploča nude četiri DDR3 DIMM utora što automatski smanjuje maksimalnu podršku na 32 GB. No i to je u većini slučajeva dovoljno osim ako nemate namjeru slagati neki server.Za početak moramo napomenuti kako je glavni PCIe kontrolor integriran u sam Sandy Bridge-E procesor te je odgovoran za protok podataka koji će se ostvariti ovisno o uređaju koji je instaliran u pojedini PCIe utor. Većina matičnih ploča nudi osnovnu podršku za tri fizička PCIe x16 utora od kojih dva nude punu PCIe x16 propusnost dok treći nudi x8 propusnost podataka. Na tom testu možemo vidjeti i nekoliko matičnih ploča s više od tri fizička PCIe x16 utora, no ako matična ploča nema dodatni PCIe kontrolor preostali rade na x1 propusnosti koju kontrolira sam X79 Express chipset. Procesor nudi ukupno 40 stazica koje se mogu različito raspodijeliti. Već navedeni oblik x16 + x16 + x8 je najčešći, ali postoje i ostale mogućnosti tipa x16 + x8 + x8 + x8 i sl. No, da se dotaknemo u zadnje vrijeme atraktivnog PCIe 3.0. Mnogi brandovi vode bitku oko toga koji nudi pravu PCIe 3.0 podršku, ali to su zasad sve više-manje marketinški trikovi jer sam kontrolor koji ponavljamo nije dio matične ploče ne nudi punu PCIe 3.0 podršku. Ona nativno dolazi tek s novom generacijom Intelovih Ivy Bridge i Ivy Bridge-E procesora.
 
Top