Šta je novo?
CroSatelite.com

Satelitski Forum - digitalna televizija i nove tehnologije, domaći i strani pay TV kanali i kanali iz ex-yu zemalja, domaće kabelske DTH IPTV i ostale Pay TV i uz sve ovo mjesto odlične zabave!

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

Oprez: Vraćanje na tvorničke postavke Android uređaja ne briše nužno sve osjetljive p

razor_

VIP



ko ste ikad “slučajno” formatirali hard disk na računalu, vjerojatno ste upoznati s činjnicom da se dosta podataka još uvijek može vratiti. Ista stvar je moguća i na smartfonima, odnosno uređajima koji koriste flash memoriju. Dakle, uz pomoć odgovarajućeg softvera, moguće je vratiti većinu podataka čak i s formatiranog medija.

Kao kruna na ovo, sada stiže informacija s Cambridge sveučilišta, čiji su znanstvenici otkrili da “vraćanje na tvorničke postavke” (factory reset) na Android uređajima zapravo neće pobrisati sve, te da će mnoge osjetljive podatke ostaviti dostupnima za naknadno vraćanje. Uz ostalo, na nekim je uređajima moguće vratiti čak i kriptirane lozinke, tekstualne poruke, kontakte i sl.

Istraživanje je izvršeno na 21 uređaju različitih proizvođača, s verzijama Androida od 2.3 do 4.3. U 80% ovih uređaja, vraćanje na tvorničke postavke nije potpuno izbrisalo podatke i naknadno je bilo moguće vratiti veću količinu informacija.

Problem leži u samoj flash memoriji, koja vrlo često sprema podatke o računu korisnika i njenoj nemogućnosti potpunog brisanja podataka samim formatiranjem. Dodatni problem je to što unatoč ovoj činjenici, mnogi proizvođači u svoje uređaje nisu ugradili softver za potpuno brisanje podataka.

Najkritičnijima su se pokazali uređaji na sljedećoj listi, no to ne znači da se ista svtar ne može dogoditi i na nekim drugim modelima





Ukoliko želite biti sigurniji, tj. da se prilikom npr. prodaje svog smartfona ne dovedete u potencijalnu opasnost, najpametnije je da nakon vraćanja na tvorniče postavke, u internu memoriju prenesete više većih datoteka i potom ih ponovo izbrišete i uređaj još jednom vratite na tvorničke postavke. Na taj način smanjujete vjerojatnost da će vaši osjetljivi podaci poput kontakta, lozinki i mailova biti naknadno vraćeni.

(mob.hr)
 
Top