Pecanje smuda

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

zeljko211

VIP
06.01.2009
3.671
1.932
0
68
Velika,Slavonsko-pozeska
DOBAR PREDVEZ ZA SMUĐA
Dobar predvez za smuđa mora biti dugačak, tanak, savitljiv i što je moguće diskretniji !
Kvaliteta predveza igra značajnu ulogu kod svih tehnika ribolova na smuđa, no posebice u ribolovu s kederom, bilo s olovom na dnu, bilo s plovkom.
Predvez namijenjen ribolovu smuđa mora zadovoljiti više kriterija. Prije svega mora biti dovoljno dugačak, najmanje 70 cm, a u ribolovu s olovom na dnu, može dosegnuti i metar. Osnovni je razlog iznimna opreznost smuđa, jer osjeti li i njamanji otpor u trenutku napada, bez oklijevanja će odbiti ponuđeni plijen. Što je predvez duži, više će moći pomaknuti mamac, a da istovremeno ne osjeti prisutnost olova.
Nadalje, predvez mora biti tanak, 0,20 mm sasvim je dovoljno, jer ugriz smuđa nije nasilan kao što je to slučaj kod štuke. Osim toga, zahvaljujući tehnološkim dosezima, današnji najloni promjera od 0,20 mm jednako su otporni kao oni jučerašnji od 0,30 mm. Koristite li upletenice, možete se spustiti i na 0,14 mm.
Savitljivost i gipkost predveza igraju jednako tako vrlo značajnu ulogu, posebice kod predstavljanja kedera, kako smuđ pri grizu ne bi osjetio nikakv otpor. U tom su pogledu moderne upletenice nezamjenjive, jer su iste specifične težine kao i voda, odnosno niti tonu niti plivaju, što omogućuje kederu da slobodno evoluira. No, upletenice se koriste isključivo u mirnim vodama, jer u rijekama, zbog struje, često dolazi do uvrtanja i zapetljavnja.
Dobar predvez mora biti diskretan. Bilo da se radi o upletenici ili najlonu, izjegavajte kričave boje i birajte kadgod je to moguće neutralne, prirodne nijanse. No, diskrecija se ne odnosi samo na boju predveza, već i na udicu, jer i ona mora biti što je moguće laganija i diskretnija.
 

pusha64

Clan
20.04.2009
53
0
0
Odgovor: Pecanje smuda

dodao bih jos da i udica koja se koristi za kedera za dzigovanje mora biti dobro skrivena u kederu,inace ga zna odbaciti.Posto smudj nagonski guta kedera sa glave,poznat je sistem udice zakacene za usta,sa predvezom oko 50cm,i setajucim olovom prije virble.Sistem se koristi za poznate pozicije kad se zabacuje i ceka na udarac,a kad se udarac desi,pusta se nekoliko metara siluka da smudj odvuce jer u tom hodu on okrece kedera i guta ga.Bistro
 

qwertzuio

<img src='/forum/forum_friend.png'>
Clan
14.01.2009
220
10
0
Odgovor: Pecanje smuda

Ajde da i ja dodam kakav komentar jer inaće lov smuđa ne da volim nego obožavam.
Koristim najlon 0,31 a predvez mi je 0,26 koj je dug otprilike 70 cm, olovo 40g. a udica obavezno tanka sa dugim vratom.
Kada zabacujem kedera na malu daljinu (obično crvenperka jer mislim da je najbolji mamac za smuđa)kvačim ga obavezno iznad leđne peraje, ako moram dalje zabacivati kedera kvačim tako da mu udicu zabijem točno između očiju kako nebi ispao prilikom jačeg zabaca. (ako ne vjerujete da živi isprobajte?) Rola ostaje otvorena a na najlon stavljam staru najbolju tehniku razrezani stiropor sa gumicom na koju stavim strletu.
Najbitnije je da se kod lova smuđa ne zateže odmah nego mu treba pustiti da on proguta kedera a to je otprilike ovako:
Kada krene obično kreće polako do nekih tri, četiri metra zatim malo sustane pa opet krene malo brže, tu mu pustim barem još nekoliko metara to može biti i 3 do 4 m a može i dosta više, zvisi o brzini kretanja stiropora i zatim zatvarm rolu i kontra. I to je sva prića.

Vidi na slici, jedna veće: 8kg, 4,5kg i 4kg sa time da mi je iste večeri još jedan vjerujem od minimalno 5 kg otpao tj. odvukao mi u granje.Prve dvije slike: 8kg, 4,5kg i 4 kg

7kg i 5,5 kg

7,5 kg

9kg

9kg
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Odgovor: Pecanje smuda

qwertzuio scaka čast, lijepi ulovi. Da li možes reći gdje si to ulovio?Da li u živoj vodi, ili u nekom jezeru, ili ukakvom bajeru
Prekresni su moram još jednom pohvaliti.

Pozdrav.
 

qwertzuio

<img src='/forum/forum_friend.png'>
Clan
14.01.2009
220
10
0
Odgovor: Pecanje smuda

Hvala na čestitkama!
To ti je ulovljeno u blizini Velike Gorice na jezeru Čiće.
Nadam se da ti loviš istim principom ili imaš neku drugu foru, baš me zanima. Svašta sam čuo i na tvrdo i na puštanje i ovako i onako pa me zanima tvoja tehnika?

Samo znaš što mi je žao? Kada sam ih slikao barem sam ih trebao malo oprati da ljepše izgledaju jer to se ne lovi svaki dan, što se tiće slatkovodnog ribolova mislim da mi je to ribičija života (ovakva tri kapitalca , dobro jedan, ali ni ova dva nisu za bacit), šarane i somove ne računam, ovo je ribičija SMUĐ No.1. Cijelu noć sam bio u ribičiji pa nisam jednostavno stigao.
Nadam se da si skužio da to nije jedna te ista riba tj.tri smuđa. samo na više slika.
Sada ći ispraviti post prije.
 

vinican

Moderator
06.07.2009
1.770
1.318
0
Koprivnica
Odgovor: Pecanje smuda

a jel si lovio kad na brzoj vodi npr.dravi il tak neki jel i tamo treba predvez duzi oko 70cm kak pise?
 

qwertzuio

<img src='/forum/forum_friend.png'>
Clan
14.01.2009
220
10
0
Odgovor: Pecanje smuda

Ne na žalost nisam ali koliko sam čitao i tamo stavljaju duži predvez!
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Odgovor: Pecanje smuda

Šteta šo nisam bliže negdje da možemo zajedno uribičiju. Da sistem je otprilike isti, samo ja i za smuđa koristim šaranski pribor. Tako da što se tiće puštanja tu su fri-špul role potpuno otpuštene, a signalizatore za praćenje ugriza. Što se tiće podveza to je isto, a i za kedere najbolje volim crvenperke. Baš danas sam bio u jednoj bari probati na štuku i ulovio sam 20-setak crvenperki. Štuke nisu baš htjele, par manjih.Ali sam poludio kad sam otišao malo dalje, nekih 50 m ividio da je bara pregrađena mrežom. Da se mogla naložiti vatra da se ugrijem poslje močenj, bio bi se skinuo i ušao u vodu te ju čitavu izrezao.Baš šteta što je kiša padala cjelo prije podne. Ali bit će prilike i za to.
Sada sam dobio ideju kuda da idem na smuđa probati.

Pozdrav svima.
 

qwertzuio

<img src='/forum/forum_friend.png'>
Clan
14.01.2009
220
10
0
Odgovor: Pecanje smuda

I ja sam par puta naletio na sličan slučaj tj . mreža (Ruča mjesto) u vodi pa sam popušio tri rauba, čepove, helikoptere udice i olovo (komplet). Nekoliko dana poslje smo došli na isto mjesto i bio je u blizini jedan stari čamac a mreža je i dalje bila na istom mjestu. Ajde pogodi što se desilo sa mrežom?
Izrezao sam je sa škarama na miljon komada, ostavio u blizini čamca i napravio križ od dva drvena kolca kojeg sam zabio kod mreže.

Što se tiće free špula, i ja ga imam i indikatore ugriza ali ništa od toga ne koristim za smuđa. Rola je jednostavno otvorena a na najlon stavljam stiropor sa gumicom. Mislim da znaš koji je to princip. Tako se najbolje vidi pravi griz smuđa, kada stiropor krene, samo ćuka zaigra.... i tu točno vidiš kada stiropor malo sustane pa zatim opet krene a kod bipera pojma nemam kako to šljaka, gle, kod ovog principa nema nikakvog otpora, a to ti je bit priče lova na smuđa. Barem po mojem!!

Išao sam par puta na Banovu na smuđa ali nije bilo nešto posebno! Nešto sitno..(loš dan)

Evo ti jedan dobar članak o smuđu pa pogledaj:
http://www.crosatelite.com/forum/showthread.php?t=51212

U subotu sam bio na štuki u Drnku ali ja nita a frend je digo jedno 5.8 kg prekrasna. Uhh

Neznam kako kod vas ali kod nas je vodostaj u banani tako da riba slabo prima.
Sada će biti ribičije poslje kiša.
Idemo na štuku, kuhano vino, špek, kobase ....A joj, boli glava!!!!!

Bistro!!!
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Odgovor: Pecanje smuda

Pozdrav, vidim da kod tebe ima dobrih mjesta za lov na smuđa. Kod mene baš i nema nekih takvih posebnih mjesta. Ima ali su udaljeni 30 pa i 50 km , na Dunavu. A kod mene u Dravi jako malo i gotovo nitko ne ide posebno lovit smuđa. Svi smo orijentirani najviše šaran,amur i zimi štuka.Ali neke stvari ću obavezno isprobati ćim budem imao prilike.

Bistro.
 

qwertzuio

<img src='/forum/forum_friend.png'>
Clan
14.01.2009
220
10
0
Odgovor: Pecanje smuda

Men jedan frend stalno cuka da idemo na smuđa na Dravu!
Nikada nisam lovio na Dravi niti bi zapravo znao gdje otići loviti, a znam da ih i tamo ima i to sigurno mrcina. Pojma nemam koliko je Drava brza?
Ako znaš ti, a pretpostavljam da znaš kakvo mjesto na Dravi daj mi reci gdje pa da se jednom zaletim sa tim frendom ako nije problem!

Nisi mi rekao kojim ti principom loviš jer me to zanima i svi oni koji pročitaju ovo molio bi ih da mi odgovore kako oni love smuđa jer me to silno zanima?

Bistro!!!!
 

vinican

Moderator
06.07.2009
1.770
1.318
0
Koprivnica
Odgovor: Pecanje smuda

brza ti je drava ja sam iz kc a idem kod hidrocentrale d.dubrava na kanal na manjice na smude nisam probal jos al cu na balerinu olovo najmanje 100g, ima kapitalaca bez brige
 

macak

Clan
09.01.2009
2
0
0
Evega jedan mali odgovor za forumaša qwertzuio ne volim da se pravim puno pametan ali želio bi podijeliti svoje skromno iskustvo u varaličarenju smuđa na dunavu a to bi bilo slično kao i na dravi ako te zanima takav vid ribolova ili voliš više pivu stolicu i dubinski metod ?