Šaran : Mamci, izbor mjesta, boilie

  • Začetnik teme karabeli
  • Datum pokretanja
  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>
K

karabeli

IZBOR MAMACA

Dobro poznavati šarana, njegovo ponašanje i prehrambene navike, otkriti mu omiljena mjesta te smjer i ritam kretanja ovisno o godišnjim dobima... je neophodno, inače se ribolov može pretvoriti u čekanje Godota ! Besprijekoran materijal te savršeno prilagođen sistem svakom mjestu ribolova su bez ikakve sumnje od kapitalne važnosti jer su jedina veza između ribiča i ribe ! No sve te dobre rezolucije padaju u vodu ukoliko šaran odbije ili što je još gore, ne pronađe ponuđeni mamac !

Pri izboru mamca, potrebno je dakle voditi računa o prisustvu ili ne drugih ribljih vrsta. Ukoliko mjesto za koje ste se opredijelili vrvi rakovima, američkim somovima, deverikama i ostalom bijelom ribom, nemate puno mogućnosti, samo boilie ih mogu obeshrabriti. I to ne bilo koje ! Moraju biti prilično velikog promjera 0,22 do 0,24 mm i jako tvrde, ostavite ih nekoliko dana na zraku da se dobro osuše.
Ako je naprotiv odabrano mjesto pošteđeno od navedenih parazita, odlučite se za kuhane žitarice ! Iako čim se spomenu svi misle odmah na kukuruz, nije loše ponekad izaći s utrtih staza i koristiti na primjer grašak, ne onaj za ljudsku prehranu već krmni, namijenjen za stočnu hranu.

Mamčenje graška : udica broj 8 i dlaka 0,12 mm. Mamčenje boilie : udica broj 4, dlaka 0,12 mm i topljivi konac.

KAKO PREPOZNATI DOBRO MJESTO

Kada je šaran aktivan, s pažljivim promatranjem nije ga teško otkriti. Prije svega po njegovim učestalim skokovima izvan vode, naročito u ranim jutarnjim te kasnim večernjim satima. A zatim po specifičnom i ne baš diskretnom načinu na koji se hrani. Naime, u potrazi za hranom služi se istovremeno s repnom perajom i s ustima. Mašući s perajom, uzdiže talog sa dna (do 20 cm dubine), a s ustima usiše te zahvaljujući svojim brčićima, razabire jestive od nejestivih čestica, insekte, ličinke, školjke, rakove. Za svo to vrijeme, na površinu vode izbijaju mjehurići, posljedica plina metana.

U pravilu šaran ima više različith zona hranjenja koje dnevno obilazi uvijek istim putem. Treba ga ili zaustaviti na nekom mjestu prolaza ili ga čekati u jednoj od njegovih uobičajenih zona hranjenja.

BUSTERI ZA BOILIE

Još jednom su Englezi ti koji novotare. Glagol « booster » u doslovnom prijevodu znači « pojačati, povećati, poticati, stimulirati… » Povežimo ga sa šaranolovom i eto super boilie. Naglasimo da se radi samo o boilima koje će služiti kao mamci. Potopite ih par dana u kompleksno* ili još bolje, u samo ekstraktno ulje (koncentrat). Ovisno o količini boilia, možete se poslužiti većom teglom ili pak kutijama od filmskih vrpci.

Što se tiče izbora mirisa, ljeti su voćni najuspješniji, jagoda, naranča, tutti-frutti…, dok se zimi više ističu mesni mirisi kao što je riba ili rak.
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Odgovor: Šaran : Mamci, izbor mjesta, boilie

Svaka čast, sve je lijepo rečeno i sa svime se slažem. Možda samo još nešto da si napisao o šaranovim navikama. Inaće i ja sam šaranaš.
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Evo jedna moja slika od ljeta, na jezeru Borovik.
Da nešto i napišem o tim lijepim, opreznim, ali u zadnje vrijeme prefriganim stvorenjima.


By beli_61 at 2012-01-02

To je životinja koja je prošla razna istraživanja. Mise najvise uvijek baziramo na ona naša stećena svojim iskustvom. Vjeruje se da pamte samo 3-4 sekunde. Znamo da šaran vidi,osijetii čuje, ali on na neki način prati svoja samo njemu poznata energetska polja. Jer zašto bi inaće na nekim mjestima samo se mrijestio i na ništo ga drugo ne možemo prisiliti, a isto je isa sunčanjem i odmaranjem.Na tom mjestu dok se sunča i odmara đabe mu ponudili bilo kakav mamac odbija ga. Dok samo nekoliko metara dalje druga je prića. Isto tako mislimo kako su svi šarani isti, što nije točno. U zadnje vrijeme mnoge se jedinke prate i uočilo se da imaju svoju osobnost. Poneke su uvijek ulovljenena velikoj dubini, dok druge izgleda najčešće traže hranu u plitkim djelovima odnosno uz obalu.
Poznato je da se šarani okupljaju u jata pogotovo pred mrijest. Ali je malo poznato da ta jata imaju svog predvodnika, koji je svakom slučaju mužjak.On pronalazi hranilišta,dok ga jato slijedi. Tjekom zime i ranog proljeća su se razišli jer ženke imaju potrebe drugačije ishrane. To je zbog stvaranja ikre za idući mrijest. Mužjak u proljeće ponovo okuplja jato, neki vjeruju da su to većimom iste jedinke. Usamom mrijestu glavnu riječ vodi "tko nego ženka" kao i u većini slučajeva. Nakon mrijesta uglavnom se sve vrača u neku normalu na koju smo mi navikli, da uzima hranu, odnosno da se hrani. Zbog potrošene energije za vrjeme mrijesta uzima hranu na koju naiđe makar ona bila i slabe kakvoće. Jedino ako mu se ponudi kakav kvalitetan mamac tada bira.

Bistro


By beli_61 at 2011-03-13