SiromaŠne boilie

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

zeljko211

VIP
06.01.2009
3.671
1.932
0
68
Velika,Slavonsko-pozeska
ŠARAN : SIROMAŠNE BOILIE,


Zimi izbjegavajte korištenje visokoproteinskih boilia, dajte prednost siromašnim boilima na bazi biljnih proteina.



SIROMAŠNE BOILIE

Odavno je dokazano da šaran zimi sporije probavlja, točnije kada tempertura vode padne ispod 10°C. No, po pitanju boilia odnosno njihovog sastava, ostaje još uvijek veliki broj nepoznanica. Jedni smatraju da boilie zimi moraju biti bogate i sadržavati vrlo hranjive sastojke, dok drugi pak misle suprotno, da moraju biti što je moguće siromašnije !

Najnovija iskustva, testovi i analize vrsnih stručnjaka u ribolovu šarana, pokazuju da zimi usporeni šaranov metabolizam ne može asimilirati probavu visoko proteinske hrane, jer energija koju mora uložiti da je probavi je veća od one koju mu ta hrana donosi ! Stoga zimi treba eliminirati životinjske i riblje proteine i koristiti isključivo biljne. Navedeni recept za mix može poslužiti kao baza za izradu boilia koje možete koristiti tijekom cijele zime.
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g škroba
- 150 g pšenicne krupice (griza)
- 150 g pšenicne klice (dijetetski proizvod)
 

dafi-amd

Clan
30.08.2007
98
25
0
120
Odgovor: SiromaŠne boilie

moje misljenje je da nije toliko stvar u tim "kaloricnim i hranjivim" boilama, kad se pogleda da otprilike saran od 10kh moze pojesti i do 1kg boila u danu...

stvar je u tome da je riba zimi usporenija i ljenija nema toliko prirodne hrane u izobilju pa se manje krece s tim i manje postoji sansa da naide na vase hraniliste i boilu bila ona siromasna ili vrhunsko slozena....

moja teorija je i kao sa ljudima sta ces jest po zimi blitvu il spek sta bolje grije... :D
tako i saran sto kaloricnija hrana vise ce mu dat masti u organizmu da prezivi dulje zimske dane :D
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Da nešto napišem o ovome jer mislim da se boile za zimu ili hladna vremena nebi trebale biti siromašne.

Ljudi u ne razmišljanju kažu kao je bitno koja je temperatura vode, što ne stoji nikako. Jer temperatura vode u jesen i u proljeće može biti ista a mi trebamo koristiti razlićite mamce. Jer signal koji iz boile šaljemo u prostor treba biti u pravom smijeru. U kasnu jesen kada se voda hladi odozgo prema dolje i u proljeće obrnuto. Znaći kada je voda hladna i nema dovoljno sunca, naš šaran nemože skupiti dovoljno temperature za svoj probavni trak. Te ne može da probavi našu boilu na bazi proteina životinjskog podrijekla.
Zato u to doba ne treba praviti boile koje su siromašne po sastavu nego se treba bazirati na crem mixeve. Takvi su mixevi bazirani na sve biskvitne ptičje hrane, te brašna kao što su : od rogača i tigrovog oraščića.Posebnu karakteristiku mixa nose mlječni produkti: mljeko za teliće, sirutka u prahu,itd. Probavljivost ovakve boile je na navišem nivou, koju postižemo nešto kračim kuhanjem. U tim boilama treba koristiti najbolje stimulatore apetita koji tjeraju ribu da brzo uzmu mamac. Neće se stvoriti privremeni osječaj kod ribe jer mamac joj donosi proteine životinjskog podrijekla:jaja u prahu i mlječni dodaci. Osim toga treba koristiti i prirodni stimulans kao što je fruktoza con, koja ima jak miris i veliku koncentraciju slatkoće.
To bi bilo o tome od mene , ako nekog zanima ovakav mix neka javi.

Bistro.


By beli_61 at 2011-03-13
 
  • Like
Reactions: lborkil and vinican