Sistem za lov šarana

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Dobio sam poruku kako želite da objasnim sistem na koji ja lovim šarana, pa evo.
Da počnem od udice, probao sam dosta vrsta ali s ovom sam najzadovoljniji. Inaće mi se znalo otkvačivati, ćesto sam mašio ili mi se desilo da ribi udica proreže usta.S ovom mi se to ne događa.To su MUSTAD CARP_X4, veličina 4.
Udice vežem sam, tako da odmah napravim dlaku za kukuruz. Najčešće stavljam 4 zrna i stoper.A vežem ih špagom za vezanje SUFIX 25 Lb.
Iznad toga LEAD CORE(špaga s olovnom niti) 60-80 cm dužine sa sistemom za olovo.Ne kristim hranilice.Taj sistem za olovo mi je super zato jer brzo promjenim veličinu olova (po potrebi).A LEAD CORE je super zato jer je dosta krut i ne dolazi do meljanja.Pri zabacivanju i na 100 m ne umelja se, što je velika prednost.Volim ići na nočenja,prije mi se znalo desiti da naveće zabacim čekam cijelu noć.Kadujutro izvučem a ono umeljano, badava sam čekao cijelu noć. Sada se to ne dešava. Na krajevima uz pomoć igle za LEAD CORE napravim omče u koje odmah ubacim vrtilice.Između sistema i vrtilica ubacim gumenu kuglicu da mi se sistem ne zaustavlja na kraju.To mi se pokazalo dobro i zbog toga jer nije fiksni nego poluklizni sistem.Pa riba ne osijeti odmah ni težinu olova.Iznad toga stavljam SHOCK LEADER 25 Lb (špaga) oko 7-8 m, ili dvije dužine štapa i nekoliko namotaja na špuli.To vežem za silk koji je 0,30mm PROLOGIC. Koristim ga tek godinu i pol i mislim da neću nikada više koristiti drugi. Pokazao mi se izvanredan, u par navrata kada sam zapeo ipokušavao izvući pa nikako da popusti,poželio sam da bar pukne ali neće jedino ako je negdje oštećen.

Prihranu radim kuhanim kukuruzom,boilama,i napravim lopte ( malo veće od jajeta )sa žgancima,hranom za ribe, te starim namoćenim kruhom.Te lopte bacam pomoću takozvanog KATAPULTA koji sam isto sam pravio, a kukuruz s raketom.Role su šaranske OKUMA 8 (s fri špulom), a štapovi INTERLAND 3Lb


I ako još nešto nije jasno samo recite.

BISTRO
 

tomo13

Clan
05.10.2007
51
0
0
120
Odgovor: Sistem za lov šarana

super si to objasnio. sad tek vidim da koristim najobičniji sistem sa hranilicom.
 

beli_61

Clan
31.08.2009
124
20
0
slavonija
Odgovor: Sistem za lov šarana

Ovo u samom startu malo košta dok sve ne skupiš, a onda kako šta potrošišto kupiš i nije neki izdatak. Ali ako tako napraviš uvidjeti ćeš da je super.I obavezno ako imaš role sa fri špulom koristi to.Ja koristim to i signalizatore ugriza . Ma fantazija kad dođe ne osijeti nikakav otpor dok ti ne zatvoriš fri špul i ne kontriraš.Riba vuće, rola sećuje a signalizator samo svira.
I sa hranom nemoj previše štedjeti, jer svagdje ima jako puno sitne i bijele ribe tako da većinu ona pjede. Meni puno puta znaju reći da sam prehranio,ali kad ja uhvatim a oni ne onda se čude,a ja rijetke idem kući bez ulova.

Toliko za sada. Neznam koliko ti je godina pa nebi da ti pametujem.