Šta je novo?
CroSatelite.com

Satelitski Forum - digitalna televizija i nove tehnologije, domaći i strani pay TV kanali i kanali iz ex-yu zemalja, domaće kabelske DTH IPTV i ostale Pay TV i uz sve ovo mjesto odlične zabave!

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

Test: ASUS Eee Slate B121

CaC1

New Member
  • 25.04.2012
Slate...priznajte, puno je prošlo otkako ste čuli ovaj pojam. Nekada koncipiran da “opiše” Windows tablete, da bi zatim postao sinonim za praktično nepostojeći Windows tablet kompanije HP, ovaj pojam se asocirao sa proizvodima kojih praktično ni nema na tržištu. Sve do sada, kada je ASUS istupio i kreirao specifičan “Slate”, premda je veliko pitanje u kojoj se meri ovaj uređaj može smatrati tabletom, ili pak laptopom. Upoznajte jedan od najspecifičnijih dostupnih hibrida.

Test: ASUS Eee Slate B121

Veoma je teško reći precizno šta je zapravo uređaj koji nam stiže pod oznakom B121. U suštini, radi se o Windows tabletu, sa određenim karakteristikama koje ga svrstavaju izvan tog opsega. Po mnogo čemu, ovaj tablet je poseban. Pre svega, usmeren je prevashodno prema poslovnim korisnicima, zahvaljujući brojnim osobinama, među kojima su prisustvo Windowsa u Professional izdanju, x86 hardverske platforme, postojanje olovke za potrebe inputa, i tako dalje.Takođe, njegove dimenzije su specifične, imajući u vidu da je ovo prvi tablet na našem testu koji ima ekran veći od 10 inča – zapravo, reč je o 12,1-inčnom IPS ekranu. Samim tim, tablet je i nešto deblji od “klasičnih” modela. Najzad, tu je i Bluetooth tastatura koja je deo kompleta, zajedno sa futrolom koja služi kao neka vrsta postolja, pa tako de facto B121 može da služi i kao “laptop za poneti”, u smislu da možete u svakom trenutku da ga uzmete u jednu ruku i šetate sa mesta na mesto, što u pojedinim slučajevima može biti od velike koristi.

Drugim rečima, ovo nije klasičan tablet, niti je laptop. Tabletop ili laplet, možda? Mi ćemo ipak za napravu u nastavku teksta koristiti pojam tablet. Ne očekujemo da uređaj ostvari masovnu prodaju, naročito sa njegovom cenom, ali svakako mislimo da će postojati jedna grupa korisnika čije će potrebe B121 odlično da pogodi. Generalno, sa ovolikim brojem nestandardnih uređaja, ASUS nas pomalo podseća na Sony od pre nekoliko godina, koji nudi pregršt sprava koje pokušavaju da odu korak dalje od konfekcije, i to nam se prilično dopada. Upoznajmo karakteristike i mogućnosti ove interesantne naprave.
[video=youtube;gfIxG0a1Mak]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gfIxG0a1Mak[/video]


Dizajn, izrada

Pakovanje u kome stiže uređaj sadrži više zanimljivih elemenata. Najpre, u oči upada tastatura koju smo već pomenuli. Komunicira sa tabletom preko Bluetooth konekcije, malih je dimenzija, plitkih tastera, te vrlo tanka. Crne je boje i bez numeričkog dela, i zapravo se radi o Microsoft 6000 Portable Bluetooth tastaturi, rebrandiranoj od strane kompanije ASUS. Radi pomoću dve AA baterije koje se isporučuju u paketu, takođe. Deo pakovanja je i svojevrsna futrola, na kojoj se nalaze i nožice za izdizanje uređaja. Na samom tabletu ovakav mehanizam ne postoji, što nas i ne čudi, budući da bi narušio dizajn tableta. Finalni detalj dodatne opreme zatičemo na ispravljaču, koji je inače bele boje, baš kao i kablovi i poleđina B121 tableta. Naime, on na sebi ima i jedan USB port, čime se omogućava punjenje USB naprave direktno na ispravljaču, bez portebe da se pali sam tablet. Spomenimo još i krpicu za brisanje, kojih nikad dosta.Sam tablet je većih dimenzija i to se vidi i oseća na svakom koraku. Ipak, to je cena koja se plaća za, u ovom trenutku, verovatno hardverski najmoćniji tablet na svetu. Međutim, treba istaći da su proporcije vrlo skladne i ne odstupaju od okvira koji su danas važeći u tablet svetu. Na gornjoj strani se nalazi 12,1-inčni ekran koji koristi Corning Gorilla Glass tehnologiju da bi bio adekvatno otporan na moguće ogrebotine i oštećenja, odnosno Advanced Fringe Field Switching (AFFS) tehnologiju kada je prikaz u pitanju, kako bi isporučio velike uglove gledanja.Orijentišimo se prema uređaju u horizontalnom položaju, sa njegovom kamerom pri gornjem delu. U takvoj varijanti, spreda zatičemo već pomenutu web kameru pri vrhu, te taster na desnoj strani koji služi kao Alt-tab u realnom radu (puno ćete ga koristiti u realnom radu, makar je takvo bilo naše iskustvo). Na gornjoj i donjoj bočnoj ivici dominiraju otvori za ventilaciju. Istovremeno na gornjoj ivici, pri levoj strani, zatičemo kontrolne tastere. Desni bočni deo ne sadrži apsolutno ništa (izuzev jednog zvučnika, dok je drugi na suprotnoj strani), već je sav interfejs koncentrisan na levom boku. Tu zatičemo, redom: strujni konektor, taster za pojačanje zvuka, mini-HDMI, ulaz za slušalice, kao i dva USB porta i čitač kartica. USB portovi su prekriveni poklopcima zahvaljujući kojima “ne zjape” i ne narušavaju dizajn. Ispod njih je još jedan mali otvor za ventilaciju, a pored još jedan mali zvučnik.Poleđina tableta je potpuno bele boje, naspram crne boje, koja dominira prednjim delom. Kada je izrada u pitanju, tablet se u ruci dobro “oseća”, nema nikakvih problema sa krckanjem ili ugibanjem, što je posebno značajno imamo li u vidu nešto veće dimenzije. Ekran je prekriven staklom od jedne do druge ivice, a poleđina je izrađena od kvalitetne plastike. Budući da smo u poslednje vreme svedoci problema sa tabletima koje imaju svi svetski brendovi koji koriste aluminijum, to više ne smatramo kao manu, naprotiv. Pride, doprinosi smanjivanju mase uređaja.


 
Top