Veliki vobleri za Štuku

  • <<< **NEREGISTRIRANI čLANOVI TRENUTNO NEMOGU SKIDATI DATOTEKE I VIDJETI LINKOVE,ZA PRISTUP TREBA SE REGISTRIRATI!** >>>

zeljko211

VIP
06.01.2009
3.671
1.932
0
68
Velika,Slavonsko-pozeska
VELIKI VOBLERI ZA ŠTUKU

Često se događa da štuka napadne ne da bi se prehranila, već iz agresivnosti da bi obranila svoj teritorij. U tom slučaju, ništa bolje od velikih voblera…

Po svom vrlo izduženom obliku i zglobu na stražnjem dijelu tijela, Sliver savršeno oponaša mladu štuku.

U posebnim ribolovnim uvjetima, vrlo veliki vobleri koji za vrijeme plivanja stvaraju snažne vibracije, ponekad su jedine varalice koje uspijevaju potaknuti štuku na napad ! Čak i kada je hrane u izobilju kao što je to slučaj ljeti, štuka se zna s iznimnom agresivnošću baciti na ove velike varalice ne zato što ih smatra velikim i zanimljivim plijenom, već zbog toga što oni u njenim očima predstavljaju ozbiljnog konkurenta koji bi mogao zauzeti njeno stanište.

Na svim mirnim vodama, poput ribnjaka i mrtvica, gdje dno nije previše zakrčeno, a dubina ne prelazi 4 m, vobleri tipa Sliver marke Rapala, veličine od 20 cm, pokazali su se najboljima.
Težine od 38 g, polako tonu, a što je udaljenost ribolova veća, dublje rone. Sposobni su istražiti sve dubine od površine pa do dubine od najviše 4 m.

Glede vođenja, potrebno je nakon izbačaja pričekati jedno 3 do 4 sekunde prije početka animacije koja se sastoji od kratkih ali brzih povlačenja od jedno 50 do 70 cm. S vremena na vrijeme se zaustavi povlačenje, a onda se ponovno krene s naglim trzajima.

Štuka se pri napadu najčešće sama zakvači jer napadne voblera po sredini tijela, upravo gdje je postavljena trokuka, no to ne znači da nije potrebno kontrirati. Naprotiv, bolje je ukoliko se sumnja u efikasnost prvog kvačenja, kontrirati dva puta zaredom kako bi bili sigurni da se štuka duboko zakvačila na udicu.